Találgatások Kiss Elemér utódjáról

Draskovits Tibor kabinetfőnök, Szekeres Imre politikai államtitkár, Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó neve merült fel a sajtóban, mint a pénteken lemondott kancelláriaminiszter, Kiss Elemér lehetséges utódja.

Pénteken mondott le Kiss Elemér kancellária miniszter, akinek utódját egyelőre még nem nevezték meg. Amíg nem találják meg a megfelelő személyt a helyére, addig az eddigi helyettes, Szekeres Imre politikai államtitkár irányítja a kancelláriát. Egyébként Szekeres neve felmerült, mint lehetséges kancellária miniszter. Szekeres Imre az egyetem után párttitkár, majd tanácselnök-helyettes lett Veszprémben. 1969-89-ig volt az MSZMP tagja volt. Az MSZP elnökségének 1990 óta tagja, 1990-94-ig ügyvezető alelnök, 1994-98-ig alelnök volt, 1994 óta Jászapáti képviselője.

Valamennyi napilap szerint esélyes lehet a posztra a kormányfő kabinetfőnöke, Draskovits Tibor, aki Medgyessy pénzügyminisztersége idején a tárca közigazgatási államtitkára volt.

A Magyar Hírlap megemlíti Szilvásy György nevét, aki jelenleg a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkára. Szilvásy tapasztalt kormányzati szakember, már az Antall-kormány idején helyettes államtitkár volt a Miniszterelnöki Hivatalban, később a környezetvédelmi tárcánál volt közigazgatási államtitkár.

A Magyar Nemzet szerint Medgyessy Péter stratégiai főtanácsadója, Gyurcsány Ferenc is esélyes a miniszteri posztra. Gyurcsány a Magyar Hírlap adatai alapján 100 leggazdagabb magyar között szerepel. Korábban KISZ vezető is volt.

A miniszter lemondásának hátterében az áll, hogy az az ügyvédi iroda, ahol a kancelláriaminiszter kinevezése előtt dolgozott, több megrendelést kapott állami cégektől és hivataloktól. Pénteken derült fény a harmadik esetre, ami már közvetlenül a Miniszterelnöki Hivatalt is érintette. Ezután Kiss Elemér benyújtotta lemondását, amit a kormányfő elfogadott.

A kabinet nem hagyja elterelni figyelmét a kormányzás ügyeiről, végigviszi és teljesíti a kormányprogramot - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP budapesti küldöttértekezletén. A kormányfő a kancelláriaminiszter lemondásával kapcsolatosan kijelentette: a történtek miatt nem terelődhet el a figyelem az előző kormány ügyeiről.   Medgyessy Péter ugyanakkor hangsúlyozta: a legkisebb esetben, ami a visszaélés vagy a korrupció gyanúját kelti, megteszik a megfelelő lépéseket. 

Kovács László pártelnök a sikeres kormányzás egyik feltételének a kormány erkölcsi hitelének megőrzését nevezte. Szerinte Kiss Elemér ügyében nem volt szó tisztességtelen dologról vagy jogsértésről, hanem annak látszatáról. Hozzátette: aki ezért a hamis látszatért közvetett vagy közvetlen felelősséget visel, akkor cselekszik az európai politikai kultúra szabályainak megfelelően, ha benyújtja a lemondását. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK