A GYISM nem vette át a Budapest Arénát az utolsó határidőként megszabott február 24-én sem. Így a francia kivitelező napi 20 millió forint kötbért köteles fizetni a végleges átadásig. A Bouygues - annak ellenére, hogy még hétfőn délelőtt is több munkás dolgozott az épületben - azt állította, hogy már elkészült az Aréna, és március 13-14-én sor kerülhet a megnyitóra. A késések mellett számos hiányossága is van a sportcsarnoknak, például számos fontos sportág követelményeinek nem felel meg jelenlegi állapotában.

A francia kivitelező Bouygues képviselője szerint hétfőn elkészült a Budapest Aréna, és március 13-14-én sor kerülhet a létesítmény ünnepélyes megnyitójára - jelentették be ünnepélyesen hétfő délelőtt a cég képviselői. A GYISM viszont nem vette át az épületet, így a kivitelező - a francia Bouygues - napi 20 millió forint kötbért köteles fizetni.

Forrás: ORIGO
Az eredményjelzőFotók: Barakonyi Szabolcs

A minisztérium vezetői azért nem vették át az épületet, mert szerintük a kivitelező nem fejezte be a munkálatokat, nincs kész az Aréna. Ráadásul a szükséges minőségi tanúsítványok sem készültek a létesítmény bizonyos funkcióiról, például a világításról, hangtechnikáról, beléptetőrendszerről. Emellett sportszakmai szempontoknak sem felel meg az Aréna. Például nem alkalmas a csarnok kosárlabda és atlétikai világesemények megrendezésére, és egyelőre még jégkorongozásra sem használható a sportpálya, noha április közepén itt rendezik meg a B-csoportos jégkorongvébét. Remélhetőleg a hibákat egy-két héten belül orvosolják, így a tárca átveszi a létessítményt és március közepén sor kerülhet a megnyitóra - mondta Jánosi György miniszter, aki hozzátette: a problémákról nincs vita a francia céggel.

Az [origo] helyszínen járt munkatársa szerint az Aréna külső részén hétfőn délelőtt még dolgoztak, belül pedig a csarnok mennyezetén is építőmunkások tevékenykedtek. A létesítményt a metró felől csak hatalmas kerülővel lehet megközelíteni, mivel az aréna melletti rész még le van zárva mint munkaterület. Az épületet eredetileg 2002. december 15-én kellett volna átadni, az építtető azonban nem lett kész határidőre, ezért időjárási nehézségekre hivatkozva haladékot kért. A módosított szerződés szerint az új határidő február 24-e lett, de a minisztérium szerint most sincs kész az épület. A késések mellett számos hiányossága is van a sportcsarnoknak. Az egyik szektorból például nem lehet látni a küzdőteret, az eredménykijelzőt pedig a pálya mellől. Számos szakszövetség is panaszkodott, hogy a csarnok alkalmatlan, vagy kevéssé alkalmas a sportágukban rendezett verseny lebonyolítására. Így a kézilabdások, röplabdások, tornászok, de még a jégkorongozók, a kosárlabdások és a vívók sem voltak teljesen elégedettek.

Forrás: ORIGO

A december végén, január elején módosított szerződés értelmében az eredeti tervekhez képest 600 millió forintot "hozzáépít" a francia cég az Arénához, valamint évente 87 millió forint többlethez jut a költségvetés a megemelt bérleti díjból, és az állam részére biztosított ingyen napok számának növeléséből. A sporttárca cserébe nem pereskedne az 1,2-1,5 milliárd forintot kitevő kötbérért. Az eredeti szerződést - amelyet a minisztérium nagyon előnytelennek tart - az Állami Számvevőszék vizsgálja.

Mindenesetre a Budapest Sportaréna üzemeltetője bejelentette, hogy március 13-án egész napos programmal nyitják meg a csarnok kapuit, ahol rockkoncerteket hallgathatnak az érdeklődők. Március 14-én pedig komolyzenei koncertek lesznek műsoron. A fellépők magyar sztárok, illetve művészek lesznek, külföldi előadók nem lesznek.