Kiss Pétert akarják a szocialisták a MeH élére

Az MSZP hétfő délelőtti elnökségi ülésén összevesztek a tagok azon, hogy ki legyen a Miniszterelnöki Hivatal új vezetője. Kiss Elemér pénteki lemondása után felmerült, hogy Draskovits Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke kapja a posztot. Az elnökségi ülésről távozó szocialista vezetőktől származó információink szerint a többség nem egy Medgyessyhez, hanem egy párthoz kötődő személyt, lehetőleg Kiss Péter munkaügyi minisztert akarja a MeH élén látni.

Az [origo] tudósítójának az MSZP elnökségi üléséről távozó politikusok azt mondták, hogy a szocialisták nem akarják, hogy Draskovics Tibor legyen a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter. Draskovics Medgyessy Péter kabinetfőnöke, de a szocialista pártban - ahogy a miniszterelnöknek sincs - nincs tisztsége. A posztjáról pénteken lemondott Kiss Elemér sem tagja a szocialista pártnak, és kegyvesztettségében Népszabadságnak adott interjúja szerint ez is szerepet játszhatott. A kormányfővel szemben a szocialisták többsége egy, a párthoz szorosan kötődő politikust szeretne a MeH élén tudni. Az [origo] információi szerint a szocialista politikusok Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztert javasolják. Egy szocialista politikus majdnem biztosra vette, hogy a megbeszélés alapján Kiss Péter lesz a kancálláriaminiszter.

Kiss Péter - a szocialisták választottja

Az MSZP elnöksége komoly vita után, hétfő délelőtt befejezte az ülését, de hivatalosan nem adtak ki állásfoglalást a megbeszélésről. A tanácskozás után Medgyessy Péter miniszterelnök felkereste a szocialista frakciót. Az elnökségi ülésen részt vett Draskovics Tibor is, akit Kiss Elemér egyik lehetséges utódjaként hoztak szóba. Draskovics azonban csalódott arccal távozott a megbeszélésről. Egy szocialista politikus szerint a párt több vezetője határozottan ellenezte, hogy a távozó Kiss Elemérhez hasonlóan, egy a párttól független, de Medgyessyhez közel álló személy kapja a posztot. Draskovics évek óta szoros kapcsolatban van a miniszterelnökkel, Medgyessy pénzügyminisztersége idején - a Horn-kormányban - a tárca közigazgatási államtitkára volt.

Az [origo] értesülései szerint a szocialisták többsége Kiss Pétert látná szívesen a poszton. Kiss 1990 óta szocialista képviselő, és a Horn-kormány idején is munkaügyi miniszter volt. Helyét állítólag a munkaügyi tárca élén Simon Gábor vehetné át, aki a párt foglalkoztatáspolitikai munkacsoportját vezeti.    

Draskovics mellett korábban szóba került az esélyesek között Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki szintén a párthoz kötődő politikus, a Horn-kormány bukása óta azonban csökkent befolyása a pártban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó, és Szilvásy György, a sportminisztérium közigazgatási államtitkára is az esélyesek közé tartoztak. Információink szerint azonban ők nem kerültek szóba a hétfői ülésen.