Kiss Pétert, a munkaügyi tárca eddigi vezetőjét nevezi ki Medgyessy Péter a Miniszterelnöki Hivatal élére. Kiss Péter ezzel a miniszterelnök helyettese lesz, de a hivataltól az Európai Unióval kapcsolatos ügyeket elveszik.

Kiss Péter

Kiss Péter foglalja el a pénteken lemondott Kiss Elemér helyét a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élén. A hivatalt vezető miniszter továbbra is a miniszterelnök helyettese marad, így Kiss Péter helyettesítheti ezentúl Medgyessy Pétert. Kiss Péter 1992 óta szocialista képviselő, a Horn-kormány idején, és 2002 óta munkaügyi miniszter. Kiss Péter utódja a munkaügyi tárca élén Burány Sándor lesz, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. Arról egyelőre még nincs döntés, hogy ki lesz Burány utódja a PM-ben.

Kiss Péter újságírók előtt közölte: számára az az üzenete a kinevezésének, hogy a munkaügyi minisztériumnak megnőtt a kormányon belül a tekintélye. Az elképzeléseiről elmondta: szerinte át kell gondolni a MeH feladatait, és tisztábbá kell tenni a feladatköröket. Arra a kérdésre, hogy - tekintettel az MSZP közelgő tisztújító kongresszusára - kinevezése érinti-e a párton belüli pozícióját, közölte: azon nem gondolkozik, hogy újabb pozíciót töltsön be, de újabb feladatokat esetleg elvállal.

Kiss Péter hétfői kinevezése előtt legesélyesebbnek a posztra Draskovics Tibor, Medgyessy Péter kabinetfőnöke számított. Az [origo] információi szerint azonban az elnökség pártpolitikust kívánt a posztra jelölni. Medgyessy Péter ezzel szemben azt mondta, hogy ugyan valóban alkalmasnak tartja Draskovicsot a miniszteri posztra, de semmilyen vita nem volt Kiss Péter kinevezése körül. Kiss Elemér - aki szintén nem párttag - a Népszabadságnak azt mondta, kegyvesztettségében szerinte szerepet játszott, hogy nem pártpolitikus.

Kiss Péter májustól a mostaninál kisebb hatáskörű tárcát irányíthat csak. Medgyessy Péter ugyanis bejelentette, hogy május 15-től új tárca nélküli minisztere lesz a kormánynak, aki az európai uniós integrációval foglalkozik majd.

A miniszterelnök megnevezte a MeH új közigazgatási államtitkárát: a posztra Pulai Gyula kerül. Az eddigi államtitkár, Zsuffa István február 28-ig tölti be a tisztséget.

Medgyessy azt is közölte: a jöjőben is megköveteli, hogy a kormány tagjai megőrizzék a kormány tisztaságát. Akire pedig a gyanú árnyéka vetül, az felelősséggel tartozik - tette hozzá. Kijelentette ugyanakkor azt is: nem hagyja, hogy bárki is elterelje a figyelmet az előző ciklusban történt visszaélésekről. Mint mondta, a felelősöknek felelniük kell vagy az igazságszolgáltatás útján vagy a nyilvánosság előtt. "Aki viszont ártatlan, azt megvédem" - közölte a miniszterelnök.

Medgyessy a Parlament plenáris ülésén is foglalkozott Kiss Elemér távozásával. "A legrégebbi demokráciákban is előfordulnak olyan helyzetek, amelyekben le kell vonni a konzekvenciákat" - mondta. "Ebben a helyzetben Kiss Elemér lemondása volt a demokratikus megoldás" - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az ügy szorosan érint két területet: egyrészt a kormány szervezettségét, másrészt a politika tisztaságát. A minisztérium szervezettségén Medgyessy szerint nem esik csorba, mert Kiss Elemér utódja képes rá, hogy a MeH vezetésével járó nagyon bonyolult közigazgatási feladatokat elvégezze. A politika tisztaságát pedig a kormány meg akarja védeni, ezért minden kormánytagot megvizsgálnak, és nyilvánosságra hozzák az elmúlt években vállalt céges tisztségeiket. Emellett a kormány fenntartja azt a törekvését, hogy megvizsgálja az előző kormány alatti költekezéseket. Medgyessy ugyanakkor hozzátette: azokat pedig meg kell védeni, akik indokolatlanul keverednek gyanúba. A miniszterelnök egy bizottságot kért fel - Solt Pál vezetésével -, hogy vizsgálják meg, a felsorolt feladatokhoz milyen további lépéseket kell tenniük.