Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy elveszik a Miniszterelnöki Hivataltól az Európai Unióval kapcsolatos ügyeket. Májustól ugyanis Juhász Endre - Magyarország csatlakozási főtárgyalója - EU-ügyeket koordináló tárca nélküli miniszter lesz, és több feladatot átvesz a MeH-től.

Medgyessy Péter hétfőn bejelentette, hogy május 15-től új tárca nélküli minisztere lesz a kormánynak, aki az európai uniós integrációval foglalkozik majd. Az új miniszter Juhász Endre nagykövet lesz, aki Magyarország főtárgyalója volt a csatlakozási tárgyalásokon. Juhászhoz fog tartozni így a MeH két olyan politikai államtitkára, akik európai uniós ügyekkel foglalkoznak, és az MSZP befolyásos politikusai: Nagy Sándor és Baráth Etele májustól nem a kancellárián fognak dolgozni. Nagy Sándorhoz a területfejlesztés, Baráth Eteléhez pedig a Nemzeti Fejlesztési Terv tartozik.

Az átalakítás nem érinti az integrációs államtitkárságot. Baja Ferenc tájékoztatásért felelős államtitkár alá tartozik jelenleg az EU-kommunikáció is, azonban mint Medgyessy elmondta: ez a feladat csak a csatlakozásról szóló népszavazásig tart, így a későbbiekben Baja elsősorban nem EU-ügyekkel fog foglalkozni.

A kormánypártok egyetértenek azzal, hogy tárca nélküli miniszter koordinálja az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kormányzati feladatokat, a Fidesz és az MDF viszont ellenzi ennek a posztnak a létrehozását.

 Kovács László külügyminiszter az [origo]-nak elmondta: az EU-ügyi miniszter kinevezése nem érinti sem a Külügyminisztérium, sem a külügy EU-ügyi államtitkárságának kompetenciáját, és ebben már meg is állapodtak a miniszterelnökkel. Kovács úgy véli, nincs szükség EU-ügyi minisztériumra, viszont egy olyan személyre, aki megfelelő kompetenciával rendelkezik és koordinálja a feladatokat, igen. Így két lehetőség volt: kinevezni egy új államtitkárt a MeH-en belül vagy létrehozni egy új, tárca nélküli miniszteri posztot. Szerinte az utóbbi mellett szól az is, hogy a MeH-re amúgy is túl sok feladat hárul, így célszerű a két megnevezett államtitkárságot az új tárca nélküli miniszter alá sorolni.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, frakcióvezető az MTI-nek elmondta, a "belső tárgyalásokon" régóta szerepelt egy pozíció létrehozása, mert úgy tűnt, hogy nagyon nagy a Miniszterelnöki Hivatal által ellátott feladathalmaz, másrészt célszerű volt kiemelni bizonyos területeket a hivataltól, és önálló irányítás alá helyezni. "Juhász Endre személyében felkészült és az európai uniós tárgyalásokon rendkívül nagy szerepet ellátó ember kerül a pozícióba" - mondta a politikus, jelezve: kinevezését támogatják. Kuncze Gábor hozzátette, a koalíciós szerződésnek része a miniszteri posztok felsorolása, ezért a két pártelnöknek formálisan módosítania kell a koalíciós szerződést.

Németh Zsolt fideszes politikus, a parlament külügyi bizottságának elnöke közölte, a kormányzat kompetenciája eldönteni, hogy milyen államigazgatási struktúrában tud a leghatékonyabban dolgozni. Az MTI-nek azt mondta: a Fidesz annak idején azért tartotta szükségesnek, hogy a Külügyminisztériumon belül működjön az európai integrációs ügyek kezelése, mert olyan szorosan kapcsolódik össze az integráció és a külpolitika, hogy a szétválasztás nagyon komoly szervezeti konfliktusokat eredményezhet adott esetben a két tárca között. A Fidesz ezért ezzel a lépéssel nem ért egyet.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője úgy véli, hogy egy külön tárca beállításával és a rendkívül szorgalmas és eredményes munkát végző Juhász Endre "hadrendbe állításával a kormányzat tehetetlensége nem legyőzhető". Hozzátette: amióta ez a kormány megkezdte az európai uniós csatlakozást előkészítő kampányát, folyamatosan csökken a támogatók tábora. Az MDF-es politikus megjegyezte: az egész kormányzati munkát át kellene alakítani, nem egy új minisztert kell beállítani, hanem a kormányzat jelenlegi munkájában kell rendet csinálni.