A Pénzügykutató Rt. vezetője szerint semmi nem indokolja, hogy visszaadják a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól szerzett megbízásukat, mert a tárca vezetője, Csillag István soha nem volt a cég tulajdonosa, csak az igazgató-helyettese. A cég vezetője, Lengyel László állítja: minden kormány idején kaptak állami megrendeléseket. Csillag István szerint azért nem hibázott, mert végig nyilvános volt az eljárás. Csillag közölte: nem tervezi, hogy volt kollégáit arra kérje, hogy a jövőben ne induljanak a minisztérium pályázatain.

Csillag István gazdasági miniszter ironikusan reagált arra, hogy a Magyar Nemzet újdonságként közölte azt, a már korábban nyilvánosságra hozott tényt, hogy a Pénzügykutató Rt. megbízásokat nyert a minisztériumtól. A politikus az ügyben sajtótájékoztatót tartott hétfőn délben, amelyen részletesen ismertette a tárca közbeszerzési pályázatának lefolyását. A felhívást még tavaly októberben tették közzé, a jeletkezők névsora már januárban ismert volt, a győzteseket és az eljárás eredményét február 5-én hozták nyilvánosságra.

A közbeszerzési értesítő szerint a minisztérium pályázatot írt ki "a gazdasági tervezést és stratégiát megalapozó elemzések és szakértés elvégzése" címmel.

A pályázat 49 feladatot jelölt meg, ezek közül 5 elvégzését nyerte el a Pénzügykutató Rt. A cég ezért nettó 23,5 millió forintot vehet fel. A többi feladatot további 24 vállalkozás között osztották el, ötöt csak az állami Kopint-Datorg kapott, a többi kevesebbet.

Csillag István a Pénzügykutató Rt. igazgató-helyettese volt egészen miniszteri kinevezéséig, 2002. május 23-ig. A sajtótájékoztatón az [origo] kérdésére elmondta, hogy sem követlenül, sem közvetve, tehát más társaságon keresztül nem tulajdonosa a cégnek. Azt is elmondta, nem tervezi, hogy volt kollégáit arra kérje, hogy a jövőben ne induljanak a minisztérium pályázatain, mert fontosnak tartja, hogy magyar szakértők teljesítménye jelentkezzen a minisztérium munkájában.

A pályázat elbírálást firtató kérdésünkre a miniszter elmondta, hogy a nyertes cégeket a minisztérium munkatársaiból álló szakmai munkacsoportok választották ki, akik természetesen - mint mindenki a tárcánál - az ő irányítása alá tartoznak. Csillag István azonban hozzátette, hogy részben a Pénzügykutató miatt olyan megoldást dolgoztak ki, hogy az elbírálás folyamatában ő ne lásson bele az értékelésbe.

Arra a kérdésre, hogy mi a különbség ez a megbízás, valamint Kiss Elemér ügyvédi irodájának megbízása között, Csillag István azt válaszolta, hogy a Pénzügykutató ügye a nyilvánosság előtt zajlott.

Csillag István ismertette továbbá, hogy a Pénzügykutató Rt. 1999-ben 5 megbízást kapott a gazdasági tárcától 13 millió forint értékben, 2002-ben 6-ot 18,4 millióért, 2001-ben 7-et 23,4 millióért, 2002-ben pedig 6-ot 23,4 millió forintért.

Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója az [origo] kérdésére válaszolva elmondta, hogy Csillag István nem tulajdonos a cégben és korábban sem volt az. A Pénzügykutató Rt.-nek tulajdonosai között állítása szerint nincsenek magánszemélyek, csak vállalatok és alapítványok.

A gazdasági elemzéseket végző intézet - Lengyel ismertetése szerint - minden évben, minden kormány idején nyer állami pályázatokon. Lengyel László elmondta, hogy mivel a cég a véleményének minden helyzetben hangot adott, a pályázatok eredményessége változó volt. Általában évente 7-8 feladatra pályáznak a gazdasági tárcánál és ebből 4-5 megbízást szoktak elnyerni. Lengyel László külön hansúlyozta, hogy a rendszerváltás óta eddig minden kormányban volt olyan államtitkár vagy miniszter, aki korábban a Pénzügykutatónál dogozott. Példaként Matolcsy Györgyöt, Bokros Lajost és Kupa Mihályt említette.

Lengyel László kérdésünkre elmondta: nem tud arról, hogy vizsgálat indult volna a pályázat ügyében. Szerinte jelentős különbség Csillag István és a múlt héten lemondott Kiss Elemér kancelláriaminiszter helyzetében, hogy Csillag nem tulajdonos a Pénzügykutatóban. Így az ismert közgazdász szerint nem indokolt, hogy változzon a cége és a gazdasági tárca közötti kapcsolat.