Több hatóságnak is megfogalmaz ajánlásokat a Citadella-ügyben hivatalból indított, hamarosan lezáruló vizsgálata nyomán az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A jelentés tartalmáról még nem tudni részleteket, de az ombudsman szerint valószínűleg hozzájárul, hogy a következő idényben ne épüljön újabb terasz.

A Gellérthegyen, a Citadella melletti Lődombon engedély nélkül felépült terasz-kávézó ügyében öt hatóság is közreműködött, mégis sikertelenül. A jogi procedúra tavaly áprilisban, az építkezés elindítása után kezdődött, és a hatóságok csak decemberben tudtak a bontási határozatnak érvényt szerezni. Az ombudsmani vizsgálat arra keresi a választ, melyik hatóság hol hibázott, milyen eszközök álltak rendelkezésre a jogsértés megakadályozására, és miért nem éltek azokkal.

Az ombudsman az ajánlások tartalmáról - jelentését március végén tervezi nyilvánosságra hozni - nem közölt részleteket, de megjegyezte: vizsgálata remélhetőleg megelőzi a hasonló építkezéseket, "nehogy az újabb idényben újabb terasz épüljön" - tette hozzá.

Lenkovics Barnabás elmondta: ha a rendőrségi vagy a műemlékvédelemről szóló törvényben hiányosságot, hézagot tapasztalnak, akár az Országgyűléshez fordulnak.