A Fidesz szerint bugyuta a kormány EU-kampánya

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány "bugyuta szlogenekkel" próbálja az EU-csatlakozás támogatására bírni a csatlakozást javarészt amúgy is támogató állampolgárokat. A párt szerint ugyanis arra van szükség, hogy a csatlakozás kapcsán az emberekben felmerülő kérdésekre adjanak választ. Ezért a Fidesz március elejétől több vitafórumot is nyit, ahol az emberek elmondhatják véleményüket az uniós csatlakozásról, és feltehetik kérdéseiket, amelyeket a Fidesz képviselői a parlamentben megkérdeznek majd a kormány tagjaitól.

A Fidesz feladata, hogy a polgárok nézőpontjából vizsgálja meg az EU-csatlakozás következményeit - mondta Szájer József, a Fidesz elnökségi tagja, az elnökségi ülést követően. Szájer elmondta, hogy a Fidesz márciusban indítja EU-csatlakozással kapcsolatos kampányát. Ennek lényege az lesz, hogy több közéleti fórumot és konferenciát tartanak majd országszerte, ahol az emberek feltehetik kérdéseiket, amelyeket a Fidesz képviselői a parlamentben megkérdeznek a kormány tagjaitól. A politikus ugyanakkor bírálta a kormányt, mivel úgy vélte, hogy az drága közpénzen folyó kampánnyal és "bugyuta szlogenekkel" próbálja megnyerni az EU-csatlakozásnak a csatlakozást javarészt amúgy is támogató embereket. "Részletkérdésekre kell válaszolni" - mondta Szájer.

Forrás: ORIGO

A politikus elmondta, hogy a közeljövőben nyilvánosságra hozzák az EU-csatlakozásról szóló vitairatukat nyomtatott formában is. Ezen kívül a Fidesz különböző EU-csatlakozással kapcsolatos rendezvények megtartását is tervezi. A párt március elején a XX. Századi Intézettel és az Európai Néppárttal közösen vitafórumot indít, ahol az érdeklődők feltehetik a csatlakozással kapcsolatos kérdéseiket. A párt tervei között szerepel továbbá egy 8-9 vidéki nagyvárost érintő konferenciasorozat megrendezése, amelyek elsősorban terület- és vidékfejlesztési kérdésekkel foglalkoznának.

A párt március 6-tól ezen kívül Európa Szabadegyetem címmel előadássorozatot, 2004 Találkozás címmel pedig lakossági fórumot is indít. A párt által tervezett fórumokon elhangzó kérdéseket a párt képviselői interpelláció formájában teszik majd fel a kormány tagjainak a parlamentben, azokat a kérdéseket pedig, amelyeket ilyen formában nem tudnak a kormány elé vinni, írásbeli kérdésként terjesztik a kormánytagok elé. Szájer ezen kívül elmondta, hogy a Fidesz is csatlakozik az MDF azon kezdeményezéséhez, amely a csatlakozáskor egyszeri nagy összegű nyugdíjemelést javasol.

Szájer a kormány EU-kampánya kapcsán kifogásolta, hogy a parlamenti pártok eddig nem ismerhették meg a kormány által összeállított tájékoztató füzeteket, melyeknek a tervek szerint májusban kell megjelenniük. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy nem készült el az a decemberre ígért tanulmány sem, amely azokról a társadalmi csoportokról szól, akiket hátrányosan érint majd a csatlakozás.

Szájer a Fidesz tervezett EU-kampányának költségeiről nem tudott beszámolni. Mint mondta, azért nem lehet megállapítani, hogy mennyibe kerül majd a tájékoztató kampány, mert a költségek megoszlanak majd az abban résztvevő szervezetek és az esetleg csatlakozó önkormányzatok között.

A Fidesz szerdai elnökségi ülésén nem született döntés arról, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök milyen tisztséget töltsön be a jövőben a párton belül, mivel Orbán betegsége miatt nem tudott részt venni a tanácskozáson. Elfogadta viszont a párt elnöksége a januárban született egyetértési nyilatkozatot, amely a Fidesz néppárttá alakításáról szól. Az MTI úgy tudja, elképzelhető, hogy Orbán Viktor a közeljövőben egy interjúban jelenti be, hogy vállalja a Fidesz elnöki posztját.