Ártatlanul fogva tartott férfi perli az államot

Több mint öt és fél millió forint nem vagyoni kártérítést követel a magyar államtól egy cukorbeteg, rokkantnyugdíjas roma férfi, aki majd fél évig volt ártatlanul előzetes letartóztatásban. Az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) szerdán tartották az első tárgyalást  - adta hírül a Roma Sajtóközpont.

Tavaly áprilisban egy XIV. kerületi társasházába lakossági bejelentés alapján érkeztek a rendőrök, majd elvitték Sztojka Györgyöt és N. Szabolcsot. A kihallgatásból gyanúsítás és előzetes letartóztatás lett - halált okozó súlyos testi sértés vádjával. A rendőrök szerint a 46 éves, cukorbeteg, rokkantnyugdíjas Sztojka és az akkor még fiatalkorú társa boxerrel megvertek és kiraboltak egy idős embert, aki három hét múlva belehalt a bántalmazásba.

Dr. Kádár Ferenc, Sztojka ügyvédje szerint az eljárás során súlyos hibákat követtek el a nyomozóhatóság és az ügyészség munkatársai, illetve az ügyészi előterjesztést automatikusan elfogadó bíró. Szerinte ügyfelét előbb tartóztatták le, mint nyomoztak volna. A letartóztatást irányító osztályvezető rendőr májusban sajtótájékoztatón jelentette be: sikerült a gyilkosságot földerítenie és az elkövetőket letartóztatnia. A nyomozás során többek között kiderült, hogy a mentősök vallomása és az orvos szakértői vizsgálatok is egyértelműen cáfolják a boxer használatát. Sztojka gyanúsítását az áldozat fiának vallomása is kérdésessé tette: a férfi azért hívta a mentőket, mert apja ittas állapotban elesett, ráadásul a lakásából sem tűnt el semmi. Mindezek ellenére Sztojka ellen nem bűncselekmény hiányában szüntették meg az eljárást, hanem mert nem tudták bizonyítani a vádat.

Ügyvédje elmondása szerint Sztojka György a BRFK életvédelmi osztályvezetőjét sajtónyilatkozata miatt perli, az osztály nyomozóit és a Fővárosi Főügyészséget pedig azért vonná felelőségre, mert szerinte a nyomozás törvényességének ellátása során súlyos szakmai hibákat követtek el. Kádár szerint hibázott az a bíró is, aki automatikusan, mérlegelés nélkül hosszabbította meg védence előzetes letartóztatását. Sztojka nem vagyoni kártérítésként több mint öt és fél millió forintot, annak törvényes kamatát és a perköltség megfizetését kéri az államtól. A BRFK egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyről. A magyar államot Kálcsics Adrienn, az Igazságügyi Minisztérium tanácsosa képviseli, aki a kereset elutasítását kérte a bíróságtól. Az ügy mai első tárgyalásán a BKKB igazságügyi orvos szakértői vizsgálatot rendelt el, annak bizonyítására, hogy a férfi fogva tartása közrejátszott-e egészségi állapotának tartós leromlásában. 

(Roma Sajtóközpont)