A németeket zsarolják a NATO-bázisok áthelyezésével

Az [origo] által megkérdezett szakértők és politikusok szerint erős forráskritikával kell kezelni azokat a lengyel információkat, miszerint az amerikai katonai bázisok áthelyezésének keretében Magyarországra is érkezhetnek újabb amerikai egységek. Úgy vélik, a katonai bázisok áthelyezése éveket venne igénybe, mivel jelentős infrastrukturális beruházásokkal járna.

Washingtonban egyre komolyabban fontolgatják, hogy a németországi katonai bázisokat az iraki háború után Kelet-Közép-Európába helyezik át - írta a Népszabadság lengyel forrásokra hivatkozva. A lengyel források szerint a főerőket hozzájuk irányítanák, de Magyarországra is érkezhetnek újabb amerikai egységek. Az is elképzelhető, hogy itthon építenek fel egy eredetileg német földre tervezett katonai kórházat - írta a lap.

Az [origo] által megkérdezett politikusok és szakértők szerint azonban a lengyel értesüléseket erős forráskritikával kell kezelni. Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőosztályának vezetője a sajtóinformációkkal kapcsolatban csupán annyit mondott: az amerikai kormánynak ilyen ügyben hivatalosan kell tájékoztatnia és felkérnie a magyar felet, ez azonban egyelőre nem történt meg. Amennyiben ilyen felkérés érkezik, akkor megvizsgálják a kérdést - tette hozzá.

Egy, az [origo]-nak nyilatkozó honvédelmi szakértő szerint egy esetleges bázisáthelyezésnél az amerikaiak azt fontolják meg, hogy hol kerül a legkevesebbe egy új bázis felépítése és hol a legkisebb a politikai ellenállás. Szerinte az a legvalószínűbb, hogy egy ilyen kérdés felvetésével az amerikaiak a németekre akarnak nyomást gyakorolni, mivel Németország egyértelműen az esetleges iraki háború ellen van. Nem tartja kizártnak ugyanakkor azt sem, hogy egy esetleges felkérés esetén az új NATO-tagok, Románia vagy Bulgária jelentkezne a feladatra.

A szakértő szerint a bázis áttelepítése "a biztonságpolitika grandiózus átszervezését" jelentené, mivel a bázissal együtt az ott állomásozó amerikai katonák családja számára is biztosítani kell lakásokat, az angol nyelven folyó oktatást, az egészségügyi ellátást. Ez valószínűleg éveket venne igénybe. A szakértő kétségbe vonta azt is, hogy Lengyelország alkalmas lenne egy ilyen bázis befogadásához.

Az [origo] által megkérdezett politikusok szintén kétségeiknek adtak hangot. Keleti György (MSZP) volt honvédelmi miniszter, a honvédelmi bizottság elnöke közölte: amíg hivatalosan nem értesítik Magyarországot, addig a varsói meg nem nevezett forrásokat nem lehet hiteles információnak tekinteni. Hozzátette: kétséges az is, hogy ha Lengyelországba telepítenék át a bázist, miért akarnának Magyarországon, több száz kilométerre kórházat létrehozni. Szerinte ugyanis kórházat csak a bázis mellé érdemes telepíteni. Kérdéses szerinte az áttelepítés időpontja is, mivel egyelőre nem tudni, lesz-e iraki háború, ha pedig lesz, az meddig tart.

Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alalnöke közölte: érdemben akkor lehet ezzel a kérdéssel foglalkozni, ha már hivatalos megkeresés van. Akkor meg kell vizsgálni, milyen biztonsági, gazdasági, politikai előnyökkel és hátrányokkal jár egy új amerikai bázis befogadása. Ő is úgy véli ugyanakkor, hogy kórház felállításának csak ott van értelme, ahol jelentős létszámú amerikai katona tartózkodik.

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK