Bush felhívta Medgyessyt a NATO-vonatok miatt

George W. Bush amerikai elnök szerdán telefonon mondott köszönetet Medgyessy Péter miniszterelnöknek a NATO-vonatok Magyarországon történő áthaladását engedélyező hétfői parlamenti határozatért. Bush méltatta a tömegpusztító fegyverek megsemmisítésére tett erőfeszítésekhez nyújtott magyar segítséget. Medgyessy Péter kijelentette: megnyugtató és békés megoldást kell találni az iraki konfliktus kezelésére.

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke szerdán telefonon hívta fel Medgyessy Péter miniszterelnököt, aki éppen Szolnokon vett részt a kormány kihelyezett ülésén. Bush elsőként elismerését fejezte ki a kormány jövőre vonatkozó terveivel, illetve az árvíz és belvíz elleni felkészüléssel kapcsolatban. Kijelentette: a magyar embereknek bizonyosan sokat jelent, hogy a miniszterelnök és a kormány tagjai személyesen, a helyszínen hoznak döntéseket és tekintik át a felkészülés teendőit.

Ezután az amerikai elnök köszönetet mondott Medgyessynek a tömegpusztító fegyverek felszámolására tett erőfeszítésekhez nyújtott magyar segítségért. Külön is köszönetet mondott a kormány következetességéért és a Törökország védelme érdekében hozott hétfői parlamenti döntésért. Az amerikai elnök méltatta a miniszterelnök kiállását a támogató határozat megszületése érdekében. Ez a következetesség hozzájárul ahhoz, hogy a transzatlanti együttműködés keretében az európai országok lehető legszélesebb körében is támogatást nyerjen a törekvés: Szaddám Huszeint és az iraki rezsimet rá kell bírni az ENSZ BT határozatának maradéktalan betartására - fogalmazott Bush.

Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy az ENSZ szerepvállalásának, a következő BT-határozatnak elő kell segíteni, hogy jó, megnyugtató és békés megoldást lehessen találni az iraki konfliktus kezelésére. A magyar miniszterelnök egyetértett azzal, hogy a helyzet megoldásához további erőfeszítések szükségesek. Ennek érdekében szükség van a felelős nemzetközi tényezők együttműködésére, Európa egységes fellépésére, a transzatlanti kapcsolatok erősítésére - mondta Medgyessy.

KAPCSOLÓDÓ CIKK