Demszky a kormányra hagyná a metróépítést

Építse meg a kormány a 4-es metrót - ajánlotta Demszky Gábor több kormánytagnak. A főpolgármester Medgyessy Péter miniszterelnöknek, László Csaba pénzügyminiszternek és Csillag István gazdasági miniszternek írt ez ügyben levelet. A főpolgármester a héten tárgyalni szeretett volna a metróról a levelek címzettjeivel, ám várnia kell - írja a Magyar Hírlap.

A fővárosi önkormányzat kiszállna a 4-es metró építéséből, és a kormányra hárítaná a körülbelül 300 milliárdos beruházás összes költségét. Így véli legalábbis Demszky Gábor főpolgármester, aki levélben fordult Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, László Csaba pénzügy- és Csillag István gazdasági miniszterhez az ügyben.

A főpolgármester szeretne minél hamarabb tárgyalóasztalhoz ülni a kormányfővel és az érintett kormánytagokkal. Erről Bőhm András az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője tájékoztatta a Magyar Hírlapot. Bőhm szerint ez az oka annak is, hogy szerepel a fővárosi költségvetési tervben egy olyan javaslat, amely szerint más közlekedési célokra költenék el azt a pénzt, amit eredetileg a 4-es metró építésére tettek félre.

A korábbi, még az Orbán-kormány által felmondott, 1998-as szerződés szerint a főváros a metróépítés költségeinek 40 százalékát állta volna a kormány 60 százalékával szemben. Azóta azonban új helyzet állt elő: olyan hitelajánlatot adott az Európai Beruházási Bank Rt. a metróra, hogy a fővárosi önkormányzatnak nem kell megelőlegeznie a források egy részét - mondta Bőhm András a lapnak. Az EIB még decemberben adott támogatási ajánlata szerint a bank a metróberuházáshoz 875 millió euró hitellel járul hozzá, 25 éves futamidővel.

Az SZDSZ frakcióvezetője szerint ez a beruházás nem ugyanaz, amiről a Horn-kormánnyal állapodott meg a főváros. A Medgyessy-kabinet a korábbi tervnél lényegesen hosszabb, egészen a Bosnyák térig járó metró építéséről tárgyalt az önkormányzattal. Bőhm András közölte: a fővárosnak nincs lehetősége metróépítésre.

A fővárosi MSZP nem tudott a főpolgármester leveléről, és a metrófinanszírozási javaslatról sem. Az párt fővárosi frakcióvezetője szerint "úgy lett volna korrekt, ha a főpolgármester koalíciós javaslattal állt volna elő" - idézi a Magyar Hírlap Gy. Németh Erzsébetet, aki úgy véli, hogy a fővárosi önkormányzatnak is ki kell vennie a részét a metróépítés költségeiből.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő "kedves levélnek" minősítette a megkeresést és azt mondta: a ormány dolgozik a 4-es metró törvényi előkészítésén, meg fogja tenni javaslatait, és kész egyeztetni a közgyűléssel. A Pénzügyminisztériumban még nem foglalkoztak érdemben a levéllel, mert László Csaba szabadságon van, de nyitottak a tárgyalásokra, ezekre azonban várni kell, László Csabának a teljes jövő hete be van táblázva - mondta Máté Dániel a Magyar Hírlapnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK