A szabadalmi hivatalnál az Adidas focicipők ügye

Felfüggesztették az Oroszi László feltaláló által az Adidas ellen indított pert a Fővárosi Bíróságon. Az ügy a szabadalmi hivatalnál folytatódik, a sportszergyártó cég ugyanis megtámadta a feltaláló szabadalmi mintaoltalomra vonatkozó bejegyzését. Az eljárás így évekig is elhúzódhat, csak a hivatal döntése után tárgyalja ismét az ügyet a bíróság. Oroszi szerint a cég az ő szabadalma alapján gyártja a Predator nevű focicipőket. Az Adidas szerint viszont a Predatoroknak nincs köze Oroszi találmányához.

Forrás: ORIGOA Predator cipők miatt indított per alperese, az Adidas jogi képviselője a Fővárosi Bíróságon ellenkérelmet nyújtott be a szerdai tárgyaláson. A cég megtámadta ugyanis a szabadalmi hivatalnál Oroszi László használati mintaoltalomra vonatkozó bejelentését, ezért a per felfüggesztését kérték. Így a hivatalnak döntenie kell arról, hogy az Adidas vagy Oroszi találta ki előbb az irányítósávos focicipőt. A hivatal egy-másfél év múlva várható jogerős döntéséig a bírósági eljárást felfüggesztették.

Oroszi László találmányának lényege, hogy a cipő az orrán elhelyezett speciális gumibordák segítségével precízebb labdakezelést tesz lehetővé, mint a hagyományos sima felületű cipő. A találmányt először 1997 -ben regisztrálta a Magyar Szabadalmi Hivatal, majd 1999-ben adták be a kérelmet a nemzetközi szabadalomért, melyet 2002. április 10-én meg is ítélt az Európai Szabadalmi Hivatal. Az Adidas viszont megtámadta a hivatalnál a szabadalmi mintaoltalomról szóló bejegyzést, mert szerintük akkor már gyártották a Predatorok korábbi változatait, amikor Oroszi a hivatalnál regisztráltatta az irányítósávokat. A szabadalmi hivatal ugyanis nem vizsgálja meg, hogy valaki valóban új dolgot jegyeztet-e be.

Az Adidas 2000-ben mutatta be saját hasonló jellegű futballcipőit, Predator Mania és Predator Precision fantázianéven. Igaz, ezt megelőzően már piacra dobtak hasonló, irányítósávos lábbeliket, még 1998-ban.

Oroszi László először 2002 tavaszán állt elő igényével a cég ellen. Akkor Rónaszéki Tibor szabadalmi ügyvivő azzal indokolta ezt, hogy meg akarták várni, amíg hivatalos okirat is bizonyítja, hogy az ötlet jogai Oroszi Lászlót illetik. A feltaláló szerint amennyiben megnyerik a pert, százmilliós nagyságrendű összeget kérhetnek majd a sporszergyártó cégtől. Csak a cipő kifejlesztése 30 millió forintot emésztett fel, és az Adidas feltehetően több millió pár ezen az elven alapuló cipőt gyártott már le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK