A világ ecstasyhasználatának 60 százalékát az európai fogyasztás adja, ezen belül pedig folyamatosan növekszik a kelet-európai fogyasztás - derült ki az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Programjának éves jelentéséből. Magyarországon az ópiátfogyasztók száma csökkent, a marihuánafogyasztás és a party-drogok használata viszont növekedett, a fogyasztókhoz kerülő heroin hatóanyagtartalma pedig megsokszorozódott. Az intravénás droghasználók 30 százaléka hepatitis-C fertőzött.

Nem javult az európai kábítószerhelyzet, továbbra is jelentős az illegális kábítószer-termelés Európában. Az Európai Unió országaiban nőtt a kannabisztermesztés aránya, ami annak tulajdonítható be, hogy bizonyos tagállamokban engedékenyebb politikát vezettek be a kannabiszt illetően - áll az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Programjának (INCB) éves jelentésében. Továbbra is jelentős az EU-ban a szintetikus kábítószerek előállítása is, melyet helyi és észak-amerikai fogyasztásra készítenek. Az ecstasy előállításához szükséges vegyi anyagok nagy részét Kínából csempészik Európába. A világ ecstasyhasználatának 60 százalékát az európai fogyasztás adja, és növekvő fogyasztás jellemző a kelet-európai országokra - olvasható a jelentésben. A szervezet szerint az ecstasy ellen a rendőri intézkedések jobb nemzetközi összehangolásával és a legveszélyeztetettebb potenciális fogyasztók - a fiatalok- körében végzett megelőző munkával kell fellépni

Magyarországon évente körülbelül 12 ezren kerülnek egészségügyi intézményekbe kábítószerrel kapcsolatos problémák miatt - mondta Topolánszky Ákos, a GYISM kábítószer-ügyekért felelős helyettes államtitkára. Az ópiátfogyasztók száma csökkent, a marihuánafogyasztás és a party-drogok használata viszont nőtt, és emelkedik a kokainhasználat is. A heroin hatóanyagával kapcsolatban elmondta: megsokszorozódott a piacra kerülő heroin hatóanyagtartalma: a korábban 10-15 százalékos hatóanyag-tartalom helyett mára a 60-70 százalék lett jellemző.

Kutatási eredmények szerint a 18-65 év közötti magyar lakosság 6,4 százaléka használt már élete során valamilyen tiltott drogot. Legelterjedtebb a kannabiszszármazékok fogyasztása (5,7%), a második helyen a különböző szintetikus drogok találhatók - így az ecstasy, az amfetamin és az LSD.

Az intravénás drogfüggők száma nemcsak, hogy fokozatosan emelkedik Magyarországon, hanem az egyre fiatalabb korosztálynál figyelhető meg. A roma droghasználók körében is egyre jobban terjed az intravénás droghasználat, és számos egészségügyi következménnyel párosul, gyakori a közös tűhasználat.

Az intravénás droghasználattal jellemzően összefüggő betegségekkel kapcsolatban Topolánszky elmondta: a HIV és az AIDS alig mutatható ki az intravénás droghasználók körében, bár valószínűleg ez inkább annak tudható be, hogy sokan nem fordulnak orvoshoz. A hepatitis-C fertőzöttség azonban jelentős növekedést mutat: az intravénás droghasználók 30 százaléka fertőzött Magyarországon. A droghasználat központja - más országokhoz hasonlóan - a főváros, az illegális kábítószerrel összefüggő halálesetek 70 százalékát Budapesten regisztrálták az utóbbi években.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma tovább nőtt, a vizsgált időszakban érvényben lévő szigorú drogtörvény miatt nőtt a fogyasztók felelősségre vonása, az ismertté vált terjesztők száma azonban csökkent - mondta a helyettes államtitkár. A kormány idén a megelőzésre és a kezelésre koncentrál, jelentős fejlesztésekre készülnek az addiktológiákon és a drogközpontokban.