Idén megkezdődik a Vásárhelyi-terv végrehajtása

A Tisza völgyét érintő vidékfejlesztési, árvízvédelmi és környezetvédelmi komplex program, azaz a Vásárhelyi terv folyó áron 170 milliárd forint értékű fejlesztést tartalmaz.

"Az Európa-terv legnagyobb vidékfejlesztési programjaként az idén megindul a Vásárhelyi-terv" - közölte Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán a kormány kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, hogy a Tisza völgyét érintő vidékfejlesztési, árvízvédelmi és környezetvédelmi komplex program folyó áron 170 milliárd forint értékű fejlesztést tartalmaz.

A kormány a Vásárhelyi-terv keretében az idén egymilliárd forintot fordít tervezésre, a jövő évtől kezdve három éven át pedig 39 milliárd forintot költ a konkrét beruházásokra.

"A Fidesz örömmel veszi, hogy a kormány meg kívánja valósítani a polgári kabinet által kidolgozott Vásárhelyi-tervet, amely nagyban segítené a Tisza menti árvízi védekezést" - mondta Fónagy János fideszes képviselő, volt közlekedési miniszter. A Vásárhelyi-terv részleteiről szólva elmondta, hogy a fejlesztendő Tisza menti töltések mellett olyan ideiglenes tározókat hoznak létre, amelyek biztonságossá teszik az árvíz kezelését. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány a Vásárhelyi-tervben 14 tározó helyét jelölte ki.

Fónagy János jelezte, hogy az előző kabinet számításai szerint a terv megvalósítása, három évre ütemezve 100 milliárd forintba kerülne. Mint hozzátette, ha erre a célra évente csak 2-2,5 milliárd forintot kívánnak elkülöníteni, akkor a terv körülbelül 40 év alatt valósítható meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK