Kilencig lehetne szavazni az EU-referendumon

Egy MSZP-s és egy SZDSZ-es képviselő indítványa szerint két órával tovább, 21 óráig lehetne szavazni az április 12-i népszavazáson. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kérte korábban a későbbi urnazárást, hogy a szombatra vonatkozó szigorú vallási előírásokat betartó személyek is részt vehessenek a szavazáson.

Két kormánypárti képviselő indítványt nyújtott be, hogy a szombatra eső április 12-i EU-s népszavazáson a vallásuk előírásait szigorúan követő zsidó hívők is részt vehessenek. Ezért a választási eljárásról szóló törvénybe beillesztenének egy mondatot, mely szerint az áprilisi referendumon 21 óráig lehessen szavazni. A választásokon és népszavazásokon egyébként 19 órakor zárják az urnákat.

A szombati napra való tekintettel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kérte, hogy hosszabbítsák meg egy órával a szavazóhelyiségek nyitvatartását, hogy a szigorú vallási előírásokat betartó személyek is részt vehessenek. A Mazsihisz kérésére a Belügyminisztérium is készít egy hasonló törvénymódosítást, ezt azonban még nem terjesztették be a parlamenthez.

A gyorsabb döntés érdekében készítettük el ezt a képviselői indítványt, így megelőztük a Belügyminisztériumot - mondta az egyik előterjesztő, Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki elmagyarázta: a nyári időszámítás miatt kellene 21 óráig nyitva lenniük a szavazóhelyiségeknek. Korábban este 8-ig kérték a hosszabbítást, de akkor mindenki elfeledkezett a nyári időszámítás miatti plusz egy óráról. 

A törvénymódosításról hétfőn elfogadhatják, amennyiben a csütörtöki házbizottsági ülésen jóváhagyják azt, hogy soron kívül kerüljön erre sor. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF-frakció már jelezte, hogy támogatni fogja a szavazási idő meghosszabítását, a Fidesz sem zárkózott el ez elöl. A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többség szükséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKK