Kuncze: véget kell vetni az SZDSZ külső vitáinak

Pontot kell tenni az SZDSZ nyilvánosság előtt zajló vitáinak - jelentette ki Kuncze Gábor, a párt elnöke. A küldöttgyűlésen, amelyen beszédet mond a kormányfő is, bemutatják az SZDSZ Gondolkozz Európában című programját.

Ezentúl úgy kellene működnie a pártnak, hogy a döntések után ne legyenek viták az eldöntött kérdésekről - közölte az SZDSZ hétvégi tisztújító küldöttgyűlése előtt Kuncze Gábor. A pártelnök elismerte: az SZDSZ belül mindig is "veszekedős" párt volt, és a belső vitáknak a döntések előtt továbbra is helyük van. Jelenleg azonban a párt külső vitáktól hangos, amelyeknek véget kell vetni - mondta Kuncze Gábor. 

A párt jelenlegi vezetését a párt soraiból elsősorban az utóbbi időben háttérbe szorult Bauer Tamás kritizálta a sajtóban megjelent írásaival, valamint nyilatkozataival. Bauer egyébként egyedüli kihívója lesz Kuncze Gábor jelenlegi elnöknek a pártvezetői posztért. Bauer Tamás ezenkívül - Kunczéval ellentétben - ügyvivői tisztségre is jelöltette magát. A hétvégi tisztújító küldöttgyűlésen új ügyvivői testületet választanak: a hat fővárosi és a hat vidéki ügyvivői tiszségre kilenc fővárosi és 17 vidéki jelölt van. Az SZDSZ húsz tagú országos tanácsába pedig 111-en pályáznak.

A küldötteknek kiosztják és bemutatják a Gondolkozz Európában című programot, amelyet az EU-csatlakozás kapcsán készítettek. A programban a négy SZDSZ-es tárca által képviselt terület mellett (gazdaság, oktatás, informatika és környezet), a párt hagyományos témái is szerepelnek: korrupció visszaszorítása, esélyegyenlőség biztosítása, adócsökkentés, sorkötelezettség eltörlése, állam és egyház viszonya, a jogállamiság védelme. 

Az EU-miniszter kinevezésével kapcsolatban Kuncze Gábor azt mondta: a kényszerű személycserék miatt tolódott előre a poszt létrehozása. A pártelnök hozzátette, Medgyessy Péter kormányfő elnézést kért, hogy előbb jelentette be a miniszter személyét, mint ahogy az SZDSZ vezetőivel egyeztetett volna. Ezt Kuncze Gábor eljárási hibának minősítette, mert mint mondta, korábban már az SZDSZ sokszor javasolta, hogy hozzanak létre egy EU-s miniszteri tisztséget, és erről ő többször is beszélt a kormányfővel. A miniszterjelölt (Juhász Endre brüsszeli főtárgyaló) személyével kapcsolatban pedig az SZDSZ-en belül teljes az egyetértés - mondta a pártelnök, aki hozzátette: mivel az EU-miniszter két Miniszterelnöki Hivatalon belüli, MSZP-hez tartozó államtitkárság feladatait venné át a tervek szerint, ezért az SZDSZ ebben a formában nem kér magának szerepet. 

A szombati küldöttgyűlés elején felszólal a miniszterelnök, Medgyessy Péter, valamint a Göncz Árpád előző köztársasági elnök is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK