Mégis lebontják a pengefalat

Saját korábbi döntését felülbírálva úgy döntött a Fővárosi Önkormányzat városképvédelmi bizottsága, hogy le kell bontani a Terror Háza előtti pengefalat. A voksolás előtt az ellenzék kivonult, csak az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők szavaztak a döntésről. Schmidt Mária megtámadja a határozatot.

Le kell bontani a Terror Háza Múzeum előtti pengefalat - döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Önkormányzat városképédelmi bizottsága. A szavazás előtt az ellenzéki képviselők kivonultak, csak a testület hét szocialista és szabad demokrata képviselője vett rész a voksoláson. Az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok ezután egyhangúlag megszavazták a korábbi döntés visszavonását, majd határozatot hoztak a múzeum pengefala hároméves fennmaradási kérelmének elutasításáról, s ezzel együtt annak elbontásáról.

A testület egy héttel korábban, az akkor többségben lévő ellenzékiek szavazatával - az ülésen nem vett részt a bizottság három szabad demokrata tagja - hároméves fennmaradási engedélyt adott a pengefalnak a múzeum kérésére.

Demszky Gábor főpolgármester ezt követően - városképi és jogi indokra, a főváros hozzájárulásának hiányára hivatkozva - felfüggesztette a bizottság döntését, és új eljárást kért a testülettől.

Sasvári Szilárd bizottsági elnök szerdán a napirendi vitában úgy vélte, hogy szükségtelen új döntést hozni, szerinte ugyanis a korábbi jó és kompromisszumos határozattal sikerült három évre nyugvópontra helyezni az ügyet. Ez idő alatt a kormány által jegyzett múzeumbővítési szándékkal egyidejűleg véglegesen rendezhetik a kérdést - tette hozzá.

Sasvári szerint politikai megrendelésre politikai döntést született, úgy vélte, hogy a pengefal bontása még ezután sem törvényszerű, mivel a múzeumnak különböző lehetőségei vannak kérelmek benyújtására. A fideszes politikus felhívta a figyelmet annak a veszélyére: a jövőben bármikor előfordulhatnak olyan bizottsági döntések, amelyeket újratárgyaltat a főpolgármester azért, mert neki nem tetszenek.

Schneller István Budapest főépítésze - nem vitatva, hogy engedély nélkül épült a pengefal - megjegyezte, hogy szerinte a pengefal nem sérti az Andrássy út és annak világörökségi jellegét sem.

A pengefal már elkészülte előtt heves politikai vitákat váltott ki: a múzeum vezetői és fideszes politikusok ragaszkodtak a falhoz, a főváros vezetői viszont nem adtak engedélyt. Legutóbb tavaly decemberben utasították el a Terror Háza kérését a pengefal engedélyének ügyében. Ekkor a városvezetők nem támogatták, hogy a városképvédelmi bizottság megadja a fennmaradási engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulást. Ezt megelőzően, tavaly májusban a városképvédelmi bizottság már megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást az ügyben. A vita előzménye, hogy a szükséges papírok nélkül kezdték el építeni korábban a falat, így a Fővárosi Önkormányzatnak utólag, a már elkészült falra kellene megadnia a fennmaradási engedélyt.

Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója közleményben reagál a határozatra, amelyben kifejtette, a Terror Háza Múzeum vezetése minden lehetséges jogi eszközt meg fog ragadni a pengefal eltávolításának megakadályozására, mivel szerinte az kegyeletsértés lenne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK