NATO-kórház épülhet Magyarországon

Washingtonban egyre komolyabban fontolgatják, hogy a németországi katonai bázisokat az iraki háború után Kelet-Közép-Európába helyezik át. Lengyel források szerint a főerőket hozzájuk irányítanák, de Magyarországra is érkezhetnek újabb amerikai egységek. Az is elképzelhető, hogy itthon építenek fel egy eredetileg német földre tervezett katonai kórházat - írja a Népszabadság.

Hetek óta folynak a bizalmas tárgyalások az amerikai bázisok áthelyezéséről - írja a Népszabadság lengyel forrásokra hivatkozva. A NATO frissen kinevezett főparancsnoka, James Jones tábornok a napokban a berlini német illetékeseket is tájékoztatja az amerikai tervekről. Az európai haderő átcsoportosítása a német-amerikai viszony feszültté válása miatt merült fel ismét. Pentagon-források a Népszabadsággal azt közölték: az elképzelések végrehajtására csak az iraki válság megoldása után lesz mód, addigra a német-amerikai feszültség is elmúlik.

A bázisok áthelyezése mellett elemzők szerint több érv szól. Így egyrészt politikailag meg lehetne büntetni az iraki háborút ellenző Németországot, amely a bázisok elvesztésével több milliárd dolláros bevételtől eshet el. Másrészt keletebbre olcsóbbak lennének a bázisok működési költségei. Az sem utolsó szempont, hogy az amerikai erők így földrajzilag közelebb kerülnének a potenciális és akut válsággócokhoz, így a jelenlegi iraki krízishez hasonló esetekben gyorsabban és olcsóbban lehetne lépni.

Az elképzelések ugyan még nem körvonalazódtak pontosan, a lengyel sajtó azonban már tudni véli, a leendő lengyelországi amerikai bázisok helyét is. A logisztikai központ a belarusz határtól 30 kilométerre fekvő Biala Podlaska repülőtere lenne, kezdetben azonban a Frankfurtból és Ramsteinből áttelepülő amerikai harci gépek nem itt, hanem a Varsótól nem messze lévő Minsk Mazowieckiben állomásoznának. A német határhoz közel eső Swietoszówba és Legnicába pedig páncélos- és lövészegységeket helyeznének át.

Szó van arról is, hogy Lengyelországban vagy Magyarországon építik fel az eredetileg Spangdahlembe vagy Ramsteinbe tervezett amerikai katonai kórházat. Az amerikai támaszpontok befogadása nem rossz üzlet: egy-egy nagyobb bázis akár 150-200 millió dolláros pluszbevételhez juttathatja a helyi gazdaságot, és több ezer új munkahelyet is teremt - írja a Népszabadság.

A lap által megkeresett Juhász Ferenc honvédelmi miniszter előtt is ismertek az elképzelések, az amerikai bázisok áttelepítéséről. A magyar kormányt azonban még nem kérték fel - és ajánlatot sem tett -, hogy Taszár mellett újabb amerikai bázist létesítsenek. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes ugyanakkor nem zárta ki, hogy a közeljövőben az amerikaiak tárgyalásokat kezdeményeznek Magyarországgal is. A jelenlegi belpolitikai helyzetben ugyanakkor kevés esélyt lát arra, hogy a kabinet támogasson egy ilyen megkeresést. Annak az esélyét viszont nem zárta ki, hogy egy katonai kórház Magyarországon épüljön fel - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK