Titkolják a Fidesz előtt Ron Werber tanulmányát

Répássy Róbert fideszes képviselő botrányosnak és elégtelennek minősítette azokat a válaszokat, amelyeket a kancelláriaminiszter adott neki Ron Werber tanulmányával kapcsolatban. Az MSZP kampánytanácsadója a kormány tevékenységét tekintette át. A fideszes politikus szerint adatvédelmi aggályokat vet fel, hogy egy külföldi állampolgár nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül tanulmányozhatta a kormány működését.

 

Répássy Róbert fideszes képviselő nehezményezte, hogy nem tekinthet bele abba a tanulmányba, amelyet Ron Werber, az MSZP kampánytanácsadója készített a Miniszterelnöki Hivatalnak a tárca működéséről. Répássy kérdésére ugyanis Kiss Elemér lemondott kancelláriaminiszter közölte: a tanulmány belső nyilvánosságra készült, és csak a MeH vezetői tekinthetnek bele. Répássy szerint azonban a magyar jogban nincs ilyen hivatkozási alap. Úgy vélte: ez a kategória hasonlít a III/III-as ügynökök jelentéséhez, mivel azokba is csak a párt felsővezetői olvashattak bele. Hozzátette: hétfőn ismét megpróbálja elkérni a dokumentumot. Répássy a képviselői jogállásról szóló törvényre hivatkozott, mely szerint a képviselői munkához szükséges információkat a politikusok rendelkezésére kell bocsátani. Szerinte a tanulmányt ezért meg kell kapnia.

Répássy korábban tíz kérdést tett fel a kancelláriaminiszternek. Azt akarta megtudni, milyen feladattal bízta meg a Miniszterelnöki Hivatal Ron Werbert, az MSZP kampánytanácsadóját; mi alapján esett a választás Werberre és mi alapján állapították meg a 10 ezer dolláros megbízatási díjat. A kérdések között szerepelt az is, miért készíttetett a MeH tanulmányt a kormányzati munka hatékonyabbá tételéről, nyilvános-e az elkészült tanulmány, változtatnak-e az alapján az eddigi kormányzati gyakorlaton és tervezik-e Ron Werber további foglalkoztatását a MeH-ben. A fideszes képviselő arra is rákérdezett, vizsgálja-e Keller László közpénzügyi államtitkár Ron Werber szerződését.

A kancelláriaminiszter a válaszokban közölte: Ron Werber a Miniszterelnöki Hivatal - és nem a kormány - struktúrájának és működési mechanizmusainak külföldi modellekkel való összehasonlítására, és az azokból leszűrhető tanulságok átfogó elemzésére kapott megbízást. Azért őt választották, mert számos külföldi országban végzett hasonló tevékenységet. A megbízási díj kétmillió háromszáznegyvenezer forintnak megfelelő amerikai dollár volt, ez a miniszter szerint a szokásos piaci ár 80 százaléka. Ron Werber megbízatását Keller László nem vizsgálta.

Répássy szerint a válaszok újabb kérdéseket vetnek fel. Például szerinte alkotmányossági aggályokat vet fel, hogy egy külföldi állampolgár nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül betekinthetett a kormány működésébe.

Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára a nap folyamán jelezte, hogy nem látja akadályát, hogy találkozzon a fideszes képviselővel, ha Répássy időpontot egyeztet látogatásáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK