A hatodik kerület kezében a pengefal sorsa

A VI. kerületi önkormányzat jegyzőjének kell döntenie arról, hogy maradhat-e a Terror Háza Múzeum előtti pengefal. A múzeum azonban egy számára kedvezőtlen döntés esetén bírósághoz fordulhat, így egyelőre hosszú hónapokig még mindenképpen marad a fal.

Hosszú hónapokig még biztosan nem bonthatják le a Terror Háza előtti pengefalat, annak ellenére, hogy a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdai ülésén úgy döntött: nem adnak fennmaradási engedélyt a falnak. Bőhm András, a Fővárosi Önkormányzat SZDSZ-es frakcióvezetője szerint egyelőre marad a pengefal, most ugyanis még a VI. kerületi jegyzőnek is állást kell foglalnia. Amennyiben a múzeum számára kedvezőtlen döntés születne, az intézmény még bírósághoz fordulhat. Terézváros jegyzője azt mondta, még nem kapta meg a Fővárosi Önkormányzat írásos határozatát, így egyelőre nem tud nyilatkozni az ügyről. A kerület várhatóan jövő hét végéig dönti el, maradhat-e a pengefal, vagy le kell bontani.

Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója szerdán közleményben reagált a határozatra, amelyben kifejtette, a Terror Háza Múzeum vezetése minden lehetséges jogi eszközt meg fog ragadni a pengefal eltávolításának megakadályozására, mivel szerinte az kegyeletsértés lenne.

Deutsch Tamás, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője szerint lényegében Kertész Imre Nobel-díjas író és az általa képviselt értékek ellen intézett támadásról van szó. A főváros ugyanis nemrég díszpolgárává avatta az írót, aki a Holocaust ábrázolásárét kapott Nobel-díjat. Ugyanakkor most ugyanaz a fővárosi vezetés, aki kitüntette Kertészt, a nyilas rémuralom és a kommunizmus áldozatainak emléket állító Terror Háza ellen intéz folyamatos politikai támadást, mindez lényegét tekintve Kertész Imre és az általa képviselt értékek és a kommunizmus áldozatai elleni támadás - mondta a frakcióvezető.

A pengefal lebontásáról született döntés úgy született, hogy a városképvédelmi bizottság ülésén a szavazás előtt az ellenzéki képviselők kivonultak, csak a testület hét szocialista és szabad demokrata képviselője vett rész a voksoláson. Az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok ezután egyhangúlag megszavazták a pengefal lebontását.

A testület egy héttel korábban, az akkor többségben lévő ellenzékiek szavazatával - az ülésen nem vett részt a bizottság három szabad demokrata tagja - hároméves fennmaradási engedélyt adott a pengefalnak a múzeum kérésére. Demszky Gábor főpolgármester ezt követően - városképi és jogi indokra, illetve a főváros hozzájárulásának hiányára hivatkozva - felfüggesztette a bizottság döntését, és új eljárást kért a testülettől.

A pengefal már elkészülte előtt heves politikai vitákat váltott ki: a múzeum vezetői és fideszes politikusok ragaszkodtak a falhoz, a főváros vezetői viszont nem adtak engedélyt. Legutóbb tavaly decemberben utasították el a Terror Háza kérését a pengefal engedélyének ügyében. Ekkor a városvezetők nem támogatták, hogy a városképvédelmi bizottság megadja a fennmaradási engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulást. Ezt megelőzően, tavaly májusban a városképvédelmi bizottság már megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást az ügyben. A vita előzménye, hogy a szükséges papírok nélkül kezdték el építeni korábban a falat, így a Fővárosi Önkormányzatnak utólag, a már elkészült falra kellene megadnia a fennmaradási engedélyt.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK