Az agresszív látogatók miatt vizsgálódik az ombudsman

Nehezíti a gyógyítást a gyerekkórházakban, hogy az állandóan jelen lévő szülők gyakran felülbírálják az orvos utasításait, telefonálással zavarják a vizitet, utasításokat adnak az ápolóknak - mondta a Madarász utca gyerekkórház igazgatója, aki ezzel kapcsolatban az állampolgári jogok biztosához fordult. Az igazgató szerint a kórház munkatársainak nincs lehetőségük arra, hogy korlátozzák a szülőket, miközben a látogatók viselkedése miatt sérül a többi beteg gyógyuláshoz való joga. A Heim Pál gyermekkórházban viszont nem okoznak különösebb problémát az aggódó szülők.

Az érvényes egészségügyi jogszabályok szerint a szülők adott esetben akár 24 órában a gyerekük mellett tartózkodhatnak a kórházban, ezt a fővárosi Madarász Utcai Gyerekkórház is lehetővé teszi. "Minden osztályon megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a szülő, a beteg állapotától függően egész nap ápolhassa gyermekét, a súlyos beteg hozzátartozója éjszaka is bent maradhat" - olvasható a kórház honlapján. Ennek látszólag ellentmond, hogy a kórház igazgatója az ombudsmanhoz fordult a látogatások miatt. Az igazgató, Harmat György szerint ugyanis a szülők visszaélnek azzal, hogy joguk van állandóan ott lenni, és ezzel nehezítik a gyógyítást. A látogatók sokszor úgy gondolják, hogy jobban tudják, mi a jó a gyereknek, mint az orvosok, ezért felülbírálják a szakemberek utasításait: kihúzzák az infúziót, nem adják be az előírt gyógyszert, a következményekért azonban természetesen a kórházat terheli a felelősség - állítja az igazgató az [origo]-nak.

A túl sok látogató is problémát okoz időnként, mert nem törődnek a nővérek kérésével, hogy ne maradjanak sokáig négyen-öten egy beteg ágya mellett. A gyerekük kórházi felvételekor a szülők aláírásukkal beleegyeznek, hogy elfogadják és betartják a házirendet, de később a személyzet semmit nem tud tenni, ha ezt mégis megszegik - mondta a kórház igazgatója, aki szerint pontosabb szabályzásra lenne szükség, mert az orvos-szülő viszony rossz irányba változott az utóbbi időszakban. Harmat szerint ez a helyzet az egészségügyi dolgozók rossz társadalmi megítélése miatt alakult ki, az emberek nagy része nem hisz az orvosi hozzáértésben, ezért meri felülbírálni a szakember előírásait.

A Madarász utcai kórház igazgatója az állampolgári jogok biztosához fordult, többek között arra várja a választ, hogy a ritkábban látogatott gyerek jogai nem sérülnek-e, amikor szobatársánál állandóan több rokon tartózkodik, hogy kiutasítható-e a kórteremből vagy a kórházból az a szülő, aki nem tartja be az intézetben érvényes szabályokat, és megtagadhatják-e a kezelést a gyógyítók, ha a hozzátartozó becsmérlő szavakat használ. A kórház vezetője szerint olyan szabályozásra lenne szükség, melyben nem sérülnek sem a beteg, sem a hozzátartozó jogai, és emellett biztosított az intézmény gyógyításhoz való joga is. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országos biztosa megvizsgálta a beadványt, 10 fővárosi és 10 vidéki kórházat kért meg, hogy számoljanak be tapasztalataikról, de egyelőre csak néhány kórház küldte vissza válaszát. Lenkovics csak a vizsgálat lezárása után nyilatkozik.

A Heim Pál gyerekkórházban szintén lehetővé teszik, hogy a szülők bizonyos esetekben állandóan gyerekük mellett tartózkodjanak, egyébként pedig látogatási időben lehetnek ott. Itt is előfordult már, hogy a látogatók nem tartották be a házirendet, de a kórház betegjogi képviselője nem tud róla, hogy komolyabb probléma előfordult volna a látogatók magatartása miatt.

Az Európai Unió gazdagabb államaiban több megoldást is kitaláltak a hasonló konfliktusohoz vezető helyzetek kezelésére. Általában több, játékokkal és kényelmes bútorokkal berendezett helyiséget biztosítanak azoknak a gyerekeknek - és velük együtt szüleiknek -, akiknek nem olyan súlyos az állapotuk, hogy folyamatosan ágyban kelljen feküdniük. Több kórházban is van külön szoba a nagyon beteg gyerekeknek, így ők folyamatosan a szüleikkel lehetnek, anélkül, hogy zavarnák a többieket.