Júniustól nagyobb az esély a szmogriadókra

Minden olyan településen, ahol az eddigi adatok alapján komolyabb légszennyeződésre lehet számítani, nyárra szmogriadó-tervet kell kidolgozni. Szükség esetén azonnal intézkednie kell az önkormányzatnak, elsőként az autózást korlátozzák, üzemeket állítanak le átmenetileg, de sor kerülhet ennél szigorúbb intézkedésekre, akár a tömegközlekedés leállítására is.

Június végéig minden olyan önkormányzatnál, ahol jelentős légszennyeződés fordulhat elő, szmogriadó-tervet kell kidolgozni. Szmogriadót akkor rendelnek el, ha nagy kiterjedésű, hosszú ideig - 3 egymást követő óránál tovább - tartó, határértéket meghaladó szennyeződést észlelnek - mondta Bibók Zsuzsanna, a környezetvédelmi tárca környezeti elemek védelmével foglalkozó főosztályának vezetője. Magyarországon eddig még soha nem rendeltek el szmogriadót.

Forrás: MTI
MTI fotó

Azt, hogy melyek ezek a települések, az eddigi adatok, eseti mérések eredményei alapján határozták meg. Minden ilyen helyen mérőállomásnak kell működnie, a jelenlegi magyarországi levegőtisztaság-mérő hálózat folyamatosan dolgozó, automata berendezésekből és több száz nem automata mérőből áll. Ha a vizsgált szennyezőanyagok koncentrációja tartósan meghaladja a szmogriadó-határértéket, a terv alapján azonnal intézkednie kell az önkormányzatnak. Az intézkedések elsőként az autózás korlátozását, üzemek átmeneti leállítását jelenthetik, de adott esetben még szigorúbbak lehetnek, ilyenkor még a tömegközlekedést is leállíthatják.

Más a helyzet olyankor, amikor egy város egy pontján, illetve rövidebb ideig tapasztalják az egészségügyi határértéket túllépő légszennyezést, amint az az elmúlt napokban Ajkán történt. Szerdán a levegő por-koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket. Ilyen esetekben a környezetvédelmi felügyelőség és az önkormányzat egyeztet, hogy milyen intézkedésre van szükség.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője, Kling István azt mondta, hogy kedden és szerdán is különösen szennyezett volt a város levegője, de az egészségügyi határértéket csak kismértékben haladta meg a por koncentrációja, így a fokozott méréseken kívül egyelőre nem volt szükség komolyabb intézkedésre. Leginkább azt figyelik, hogy a közeli erőmű kibocsátása okozhatja-e a levegőben szálló por mennyiségének átmeneti emelkedését.