Összesen 26,9 millió forint értékben kötött szerződést a Nemzeti Autópálya Rt. a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodával, Kiss Elemér korábbi munkahelyével. A pontos összeget a cég vezetője azután hozta nyilvánosságra, hogy az [origo]-ban megjelent: titkosan kezelik ezeket az adatokat.

Miután az [origo] cikket közölt arról, hogy a nyilvános adatok megismerésének joga ellenére nem fértünk hozzá a kért adatokhoz, a Nemzeti Autópálya Rt vezetője közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Az eredeti kérdések arra irányultak, hogy a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda, azaz a múlt héten éppen emiatt lemondott kancelláriaminiszter volt munkahelye pontosan milyen összegű megrendeléseket kapott állami tulajdonú vállalatoktól.

Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója közölte, hogy két szerződést kötöttek összesen 26,9 millió forint értékben a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda egyik tulajdonosával, Forgács Jánossal. Az ügyvéd az egyikben egy, a Strabag Rt. által a Vegyépszer Rt. és a Nemzeti Autópálya Rt. ellen indított perben képviselte az állami céget. A Strabag a perben azt kifogásolja, hogy az NA Rt. pályáztatás nélkül bízta meg a Vegyépszert autópálya-építéssel és útfelújítással. A Strabag azt szertné elérni, hogy a bíróság érvénytelenítsen 18 milliárd forint értékű szerződést. Forgáccsal az állami vállalkozás 18 millió forintos szerződést kötött.

A másik megbízás szerint Forgács Jánosnak a Proware Kft. által készített átvilágítási jelentés alapján kellett elkészítenie az NA Rt. korábbi vezetése által kötött, két, mintegy 3,5 milliárd forint értékű szerződés büntetőjogi felelősségre vonásának megalapozásához alkalmas anyagot. Ezért a munkáért az ügyvéd 48 ezer forintos óradíjat kapott, összesen 186 órát dolgozott. Így 8,9 millió forintot vehetett fel Forgács János a 2002. november 30-ra elkészített szakvéleményért.

Komáromi Gergely