Medián: az Orbán-kormány volt a legkorruptabb

A megkérdezettek több mint fele szerint Kiss Elemér volt kancellária-miniszternek mennie kellett, miután kiderült hogy a résztulajdonában lévő ügyvédi iroda állami megrendelést kapott. Az eseménnyel kapcsolatban a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett felmérést. Eszerint a megkérdezettek 50 százaléka gondolta úgy, hogy a történtek a kormány tisztességét bizonyítják. A Népszabadság által ismertetett felmérésből kiderül: a megkérdezettek 34 százaléka szerint a rendszerváltás után az Orbán-kormány volt a legkorruptabb.

Négy nappal Kiss Elemér lemondása után a megkérdezettek közel egyharmada ezt, egynegyedük pedig a Terror Háza előtti tömegmegmozdulást tartotta a hét legfontosabb belpolitikai eseményének. A miniszteri lemondásról a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített felmérést a Népszabadság ismertette.

A felmérés alapján a megkérdezettek 57 százaléka szerint le kellett mondania Kissnek. A pártnélküliek közül 45 százalék vélekedett így, míg a kormánypártiak 57, illetve az ellenzékiek 69 százaléka volt a távozás mellett. A lemondás ellen a kormánypártiaknak 33, az ellenzékieknek 20, a pártnélkülieknek pedig 21 százaléka voksolt, az összes megkérdezett közül ezt 24 százalék gondolta így.

A Medián megkérdezte az embereket a Medgyessy-kormány tisztességéről is. A kormánypártiak 86 százaléka szerint a történtek a kormány tisztességét bizonyítják, mivel korábban egyetlen miniszter sem távozott hasonló ügy miatt, az ellenzék közül 20, a pártnélküliek közül 35, míg az összes megkérdezett közül 50 százalék volt ugyanezen a véleményen. Az ellenzéki megkérdezettek fele szerint azonban a miniszteri távozás azt bizonyítja, hogy ez a kormány semmivel sem tisztességesebb, mint elődje. Ezen a véleményen a pártonkívülieknek 20, az összes megkérdezettnek 23, a kormánypártiaknak pedig csupán 6 százaléka volt.

A felmérés során arra a kérdésre is választ kerestek, hogy a rendszerváltás utáni kormányok közül melyik volt a legkorruptabb, melyiknek volt a legtöbb tisztázatlan ügye. A megkérdezettek 34 százaléka az Orbán-kormányt tette első helyre, 18 százaléka a Horn-kormányról gondolta ugyanezt, 10 százalék az Antall-kormány korruptsága mellett voksolt, míg alig 6 százalék helyezte a listán első helyre a mostani kabinetet - áll a Népszabadságban.