Nem nyilvános a NATO-gépek mozgása

A rossz idő miatt nem gyakorlatoztak a magyar vadászgépek a napokban, a sajtóértesülésekkel ellentétben nem a magyar légtérben repülő NATO-gépek akadályozták ebben őket. A Törökországba tartó külföldi gépeket a polgári légi irányítás viszi át Magyarország fölött, ezek érkezését, útvonalát azonban nem hozzák nyilvánosságra.

A rossz időjárási miatt nem szálltak fel a magyar légtér védelmét ellátó magyar MiG 29-es harci gépek az elmúlt napokban, és nem a magyar légtérben repülő NATO-gépek miatt, mint ez a sajtóban megjelent - mondta Matyucz Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója csütörtökön. Csak a gyakorlatozás maradt el, a magyar légtér védelme folyamatosan biztosított.

Ha megindul az Irak elleni támadás, várhatóan hosszabb ideig nem repülhetnek a magyar gépek, mivel nem rendelkeznek idegen-barát felismerő rendszerrel - írta csütörtökön a Magyar Hírlap. A honvédelmi tárcánál az [origo]-nak elmondták: a honvédségi vadászgépek enélkül is alkalmasak a légtér védelmére.

Nem titok, hogy külföldi gépek repülnek a magyar légtérben, ezek 2001 decembere óta viszik a nemzetközi békefenntartó erők szállítmányait, illetve szabad a magyar légtér azoknak a gépeknek is, amelyek az afganisztáni hadművelet, az Enduring Freedom számára szükséges eszközöket szállítják.

Mivel egy légtér van, ezeket a gépeket is a polgári légi irányítás viszi át az ország fölött, és ez így lesz a Törökországba tartó NATO-gépekkel is. A külföldi légi járművek tehát nem zavarhatják a gyakorló repüléseket. Ezek érkezését, útvonalát azonban nem hozzák nyilvánosságra - mondta Matyucz.

A Külügyminisztériumnak jelenleg nincs tudomása olyan szárazföldi NATO-szállítmányról, amelynek magyarországi áthaladása a küszöbön állna - mondta a tárca szóvivő-helyettese, Kohári Lajos csütörtökön. A NATO-vonatokról a honvédelmi tárca nem nyilatkozik, és arról sem kívánnak tájékoztatást adni, hogy felkérték-e a honvédséget a szerelvények biztosítására.

A vámőrség katonai szakértőkkel és a Honvédelmi Minisztériummal egyeztet, nincs ugyanis egyelőre pontos határozat arról, hogy milyen feladatai lesznek a vámosoknak a NATO-szerelvényekkel. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az [origo]-nak elmondta: nem tudják, hogy mikor érkezik az első szerelvény, miként kell azt majd be- és kiléptetniük, illetve egyáltalán megnézhetik-e a szállítmányt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK