Medgyessy nem perli az őt sértegető tüntetőket

A Civilek a békéért nevű szervezet februári demonstrációja két perbefogott résztvevőjének pénteki tárgyalásán az ügyész azt indítványozta, hogy az ügy kerüljön vissza az ügyészséghez. Az indoklás szerint ugyanis a kormányfő magánvádas eljárásban nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértésért pert indíthat a történtek miatt, aminek magasabb a büntetési tétele, mint az önkényuralmi jelkép használatának. Medgyessy nem kíván pert indítani a két fiatal ellen, akik a sértő szavakat tartalmazó transzparenst vitték - közölte a kormányszóvivő.

Medgyessy Péter miniszterelnök nem indít pert amiatt, hogy a Civilek a békéért nevű szervezet februári demonstrációján két tüntető olyan transzparenst tartott, amelyen a vörös csillagon és a sarló-kalapácson kívül egyértelműen a miniszterelnökre utaló sértő, trágár szavakat tartalmazó kijelentés szerepelt - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A szóvivő hozzátette, a kormányfő a szólás- és gyülekezési szabadság feltétlen híve.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken tárgyalta annak a két személynek az ügyét, akik ellen a Civilek a békéért elnevezésű szervezet február közepi demonstrációján önkényuralmi jelkép használata miatt indítottak büntető-eljárást. Barna Tibor és Pál Márton ellen azért emeltek vádat, mert a demonstráción egy olyan táblát tartottak, amelyen vörös csillag és sarló-kalapács is látható volt.

A pénteki tárgyaláson és az azt megelőző sajtótájékoztatón kiderült: a transzparensen egyértelműen a miniszterelnökre utaló sértő, trágár szavakat tartalmazó kijelentés is szerepelt. Az ügyész emiatt azt indítványozta, hogy az ügy kerüljön vissza az ügyészséghez, mert az érintett - tehát a miniszterelnök - magánvádas eljárásban, nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértésért pert indíthat.

A bíróság által is elfogadott érvelés szerint ugyanis ez utóbbinak nagyobb a kiszabható büntetési tétele, mint az önkényuralmi jelkép használata vétségnek, és a vonatkozó jogszabályok szerint ez esetben az arra érvényes szabályokat kell figyelembe venni.

Hende Csaba országgyűlési képviselő, Orbán Viktor volt miniszterelnök kabinetfőnöke a tárgyalás előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: megítélése szerint Barna Tibor ártatlan, hiszen ő is csak véleményét fejezte ki, igaz, "rendkívül sarkos, rendkívül udvariatlan, talán bántó formában". "Azonban a véleménynyilvánítás szabadságát a törvény a vélemény tartalmára tekintet nélkül védi, és nincs mód közvádas eljárást indítani senki ellen, aki ezzel a szabadsággal él" - közölte Hende.

A polgári körök koordinálását is végző politikus szerint az önkényuralmi jelképek használatára történő hivatkozás is téves és megalapozatlan. "A plakáton az önkényuralmi jelkép, a sarló-kalapács és a vörös csillag egy történelmi korszak illusztrálásaként, tehát tájékoztatási céllal szerepelt és ez esetben a törvény mentesíti az embereket büntetés alól" - mondta.

Barna Tibor az újságírók és később a bíróság előtt is kifejtette: a plakáttal Medgyessy Péter - szerinte megalkuvó - politikáját minősítette. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben Barna Tibor és Pál Márton nem ismerte be bűnösségét az önkényuralmi jelkép használata vétségében.