Vádemelési javaslat a volt MeH-államtitkár ellen

A jövő héten vádemelési javaslattal zárja le a rendőrség a Millenáris-ügyben folyó nyomozást, ahol Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal volt közigazgatási államtitkára és a Kht. exügyvezetője a gyanúsított. Az Informatikai Kormánybiztosság ügyében folytatott nyomozásban pedig azért nincs még vádemelési javaslat, mert az egyik érintett jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, ezért az ügyészségi nyomozóhivatal jogosult eljárni. Az Orbán-kormányhoz kötödő ügyekben - a kisgazdáékat leszámítva - most történt az első vádemelési javaslat.

A napokban ismertetik a nyomozás iratait a Millenáris-ügy két gyanúsítottjával, a volt MeH közigazgatási államtitkárával, Bártfai Bélával, és a Millenáris Kht. előző ügyvezetőjével, Berkecz Máriával. Ezután - várhatóan a jövő héten - vádemelési javaslattal lezárja a nyomozást a rendőrség - mondta Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese az [origo]-nak. A két egykori vezetőt hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Az egykori Informatikai Kormánybiztosság által adott ügyvédi megbízások ügyében folytatott nyomozást pedig azért nem tudta vádemelési javaslattal lezárni a rendőrség, mert az ügyben érintett egy fideszes képviselő is, akit mentelmi jog illet meg. Így az ügyben csak a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal jogosult eljárni, ahova átküldték már az iratokat. Ebben az ügyben Sík Zoltán egykori kormánybiztost hűtlen kezeléssel gyanúsítják, mégpedig azért, mert a jogtalanul adott sok százmillió forintos megbízásokat ügyvédeknek és ügyvédi irodáknak. Az egyik ilyen ügyvéd azóta fideszes képviselő lett: Papcsák Ferenc és irodája 240 millió forintot kapott, az elvégzett munkát azonban nem találta a rendőrség. Információink szerint már Papcsák is gyanúsított lenne, ha nem védené a mentelmi joga. Ennek felfüggesztéséről az ügyészség dönthet majd.

Papcsák Ferenc nem kívánt nyilatkozni, csak egy közleményt adott ki. Ebben azt állította, hogy az ellene felhozott alaptalan rágalmakat már hónapokkal ezelőtt megcáfolta, és a szocialista párt megbízásából dolgozó rendőrség asszisztál ahhoz, hogy ügyét koncepciós célból újra elővegyék. "Az ellenem megfogalmazott alaptalan rágalmak terjesztői ellen a szükséges jogi lépéseket meg fogom tenni" - olvasható Papcsák közleményében.

A száz százalékban állami tulajdonú Millenáris Kht.-t - és ezáltal a központi költségvetést - több mint 36 millió forint vagyoni hátrány érte azáltal, hogy Bártfai és Berkecz külön megállapodásban, az ügyvezetőre nézve a jogszabályokban előírtnál lényegesen kedvezőbb végkielégítésről egyezett meg - rendőrségi nyomozás adatai szerint. Berkecz a jogszabályokban előírtnál magasabb végkielégítése mellé egykori szolgálati kocsiját is megkapta, amikor távozott a kht. éléről. Mind Bártfai Béla, mind Berkecz Mária is tagadta az eljárás során, hogy jogszabályt sértett volna a kérdéses megállapodás, és hogy kárt okoztak volna a költségvetésnek. A Millenáris Kht. gazdálkodását érintő többi feljelentés ügyében még folynak a rendőrségi vizsgálatok.

Az Orbán-kormányhoz kötödő ügyek közül eddig a hétig csak a kisgazdákhoz kapcsolódó visszaélések jutottak túl a nyomozati szakaszon, mivel azokban az ügyekben Torgyán József FVM-miniszter bukása idején (2001 elején) indultak vizsgálatok, a bírósági ítélettel zárult Székely Zoltán volt kisgazda képviselő esetében pedig még korábban, miután tetten érték, amikor húszmillió forintot vett át egy vállalkozótól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK