Két magyar marad a bagdadi követségen

Csak egy ügyvivő és egy beosztott marad Magyarország bagdadi nagykövetségén, a többiek a napokban hazatérnek. Kovács László külügyminiszter szerint ha szükséges a két diplomatát is hazahívják. A külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy a nagykövetség dolgozóin, az öt nemzetközi szervezetnél szolgáló vámoson és egy tudósítón kívül más magyarok is lennének Irakban.

Két diplomata kivételével hazatérnek Magyarországra a bagdadi nagykövetségen dolgozó magyar állampolgárok - közölte Kovács László külügyminiszter pénteken. A politikus elmondta, a Külügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy - összhangban az EU- és NATO-tagállamok magatartásával - szükség van erre a lépésre.

A bagdadi nagykövetségen egy ügyvivő és egy beosztott diplomata maradt, a többiek egy szomszédos országba távoztak, ahonnan néhány napon belül térnek haza Magyarországra. Kovács László emlékeztetett, hogy a tárca már korábban lehetővé tette az iraki nagykövetségen dolgozók családtagjainak hazatérését, és hasonló volt a helyzet a térség más országaiban működő magyar missziók esetében is.

Ha a helyzet esetleg tovább éleződik, akkor a bagdadi nagykövetségen hátra maradt két ember hazatérése is megtörténhet - jelentette ki a külügyminiszter az MTI-nek.

A külügyminisztérium szerint csak alig néhány magyar tartózkodik az arab országban. A négy vámőrön, akik az ENSZ-embargó és az Olajért élelmiszert program ellenőrzésében vesznek részt, valamint egy fegyverzetellenőrön és egy tudósítón kívül nem tartózkodnak magyar állampolgárok Irakban a tárca tudomása szerint - mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő az [origo]-nak. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, mivel nincs bejelentési kötelezettség, nem kizárt, hogy vannak még magyarok az arab államban. Tóth Tamás megismételte, a tárca nem tanácsolja magyar állampolgároknak, hogy Irakba utazzanak.