Nem anyakönyvezték az otthon született gyerekeket

Az utóbbi egy hónapban öt szülő találkozott azzal a problémával, hogy nem hajlandók anyakönyvezni otthon született gyerekeiket. Az egyik édesapa az állampolgári jogok biztosához fordult, ugyanis lassan egy hónapos gyereke papíron még mindig nem létezik, nincs személyi és taj-száma sem. Az otthon szüléseket koordináló alapítvány korábban nem találkozott ilyen problémával.

Az elmúlt hónapban öt olyan esetről szerzett tudomást az otthon szüléseket koordináló Alternatal Alapítvány, amikor az otthon született gyereket nem voltak hajlandók anyakönyvezni a hivatalban. Az egyik édesapával a XVI. kerületi anyakönyvezési hivatalban közölték: hozzon orvosi papírt a gyerek születéséről, ha azonban ilyen nincs, akkor nem anyakönyvezik a gyereket. Mivel kisfiának születésénél nem segédkezett orvos, csak a gyereket később megvizsgáló körzeti orvos igazolását tudta elvinni, ezt azonban nem fogadták el. Az egy hónapos kisfiú így hivatalosan még mindig nem létezik, miközben a hatályos rendelet szerint a szülők igazolhatják gyerekük születését, ha ez kórházon kívül történt. Az anyakönyvekről szóló 1982. évi törvényerejű rendeletben a következő áll: az intézeten kívüli születést a szülők, továbbá a szülésnél közreműködő orvos jelenti be.

Egy másik édesapával hasonlóan jártak el a pomázi anyakönyvezési hivatalban, hiába vitte az édesanya és három tanú igazolását, nem is vették át az iratot, szóban megtagadták az anyakönyvezést. A hivatalban ahhoz az orvosi irathoz ragaszkodnak, amit a kórházban született gyerekekről az orvos állít ki. Egy hónapos kisfia ezért egyelőre nem kapott személyi, és taj-számot sem, és a gyerek után járó támogatásokra sem jogosult a család. Németh László az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult február 21-én azzal a kérdéssel, hogy állampolgári jog-e az anyakönyvezés.

Az Alternatal Alapítvány munkatársa az [origo]-nak elmondta: a 10 éve működő alapítvány korábban nem találkozott ilyen problémával.

Forrás: ORIGO
Geréb Ágnes

Bár törvény nem tiltja az otthon szülést, a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium korábban úgy foglalt állást, hogy az a szülész szakorvos, aki tervezett otthon szülést vállal, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek, protokollok ellen. A szakmai szervezet szerint a tervezett otthon szülés olyan veszélyeket rejt magában, amelyeket nem ellensúlyoznak előnyei. Egy évvel ezelőtt az akkori egészségügyi miniszter azonban kiállt az otthon szülés mellett, és felkérte a szülészeti-nőgyógyászati szakmát, hogy dolgozzák ki az otthon szülés protokollját, erre azonban még mindig nem került sor.

Az előre tervezett otthon szüléseket Magyarországon az Alternatal Alapítvány koordinálja. Az alapítvány szakmai vezetője Geréb Ágnes, akit már többször is - utoljára február elején - eltiltottak bizonyos időszakokra szülész-nőgyógyász hivatásának gyakorlásától, mert otthon szüléseknél segédkezett. Az eltiltás indoklásában az áll, hogy Gerébnek nincs ÁNTSZ-engedélye, miközben az otthon szülés szabályai egyelőre nem léteznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK