Orbán letett a jobboldali összefogásról

Orbán Viktor pénteki, újságírókkal folytatott sajtóbeszélgetésében ismertette a pártelnökjelölti felkérés elfogadásának hátterét. A volt miniszterelnök hosszabb távra letett a jobboldali pártok összefogásáról. A tervezett néppárt erősen támaszkodik ugyan a polgári körökre, ám ellenőrizetlenül nem duzzasztják fel a Fideszt. Orbán közölte: továbbra sem a nyilvánosság előtt való szereplést tekinti feladatának, bár ezt sokan elvárnák tőle.

Orbán Viktor péntek délutáni háttérbeszélgetésének apropója reggeli bejelentése volt, miszerint elvállalja a Fidesz elnöki posztját. A volt miniszterelnök közölte: szerinte az MSZP-n belül is látják a változtatás szükségességét. Úgy vélte, egyre inkább kétpártrendszer alakul ki Magyarországon, csakúgy, mint más nyugat-európai országokban, mivel a közgondolkodás is kettévált. Ehhez azonban már nem elegendőek a négyévente a választókat megszólító választási pártok, hanem a társadalommal folyamatosan - a két választás között és a parlamenten kívül is - kommunikáló néppártra van szükség. Ugyanakkor a pártszimbólumok - név, logó - megváltoztatását nem tartja szükségesnek.

Az új néppártban nyolc-tíz tagozatot hoznak létre - a szervezés már a héten megkezdődött. A tagozatok megválasztott elnökei az elnökségnek is tagjai lesznek, csakúgy, mint az elnök, a két alelnök, a frakcióvezető és a választmány elnöke. A megyei szervezetek helyett pedig a jövőben a választókerületek kapnak nagyobb hangsúlyt. Hozzátette: erről még vita folyik a párton belül, például Áder János frakcióvezető fontosabb pozíciót szánna a megyéknek, mint Orbán. Ő azonban úgy látja, a fontosabb problémák az egyéni választókerületekben dőlnek el.

Orbán közölte: a többi jobboldali pártot már nem akarják a Fideszbe integrálni, ehelyett együttműködési szerződés megkötésére törekednek. A politikus többször is elmondta, hogy a jövőben párttagként is számítanak a polgári körök tagjaira. Orbán azt szeretné, ha nemcsak a helyi csoportokon, hanem a tagozatokon keresztül is be lehetne kerülni a pártba. Ugyanakkor megmarad, ha nem szigorodik a párttagok szűrése. Hozzátette: a jövőben szeretné a "kulturális dimenzióját" a pártnak erősíteni, ezért kulturális fesztiválok megrendezését is tervbe vette.

A politikus kitért az EU-csatlakozás kérdésére is, egyetértve azzal, hogy az elmúlt fél évben a jobboldalon megerősödtek az EU-ellenes hangok. Közölte: az EU-hoz való viszony nem a jobb- és baloldalon lévő embereket osztja meg, hanem minden pártban megjelenik a két oldal. Hozzátette: számos olyan probléma lesz a jövőben - például az EU-alkotmány vagy a támogatások kérdése - ami szintén megosztja egy-egy párt híveit, de hozzátette: ez más országokban is így van.

Orbán úgy véli, a lakosságot váratlanul fogják érni a csatlakozással járó problémák, és 2004-2005-ben ezekre a problémákra kell a pártoknak megoldást találniuk.

A volt miniszterelnök elismerte, hogy sokan a nyilvános szereplést, illetve a 2006-os választások megnyerését várják tőle. Azonban azt mondta: nem szavazatszerzéssel és népszerűség-növeléssel kíván foglalkozni, hanem a párt átszervezésével. Ezért a jövőben sem fogja keresni a nagyobb szereplési lehetőségeket, bár az emberekkel folytatott párbeszédet folytatni kívánja.

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK