Hétfőn ismertté válhat a Werber-tanulmány

Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára pénteken reggel levélben közölte Répássy Róbert fideszes képviselővel, hogy hétfőn délben megismerheti a Ron Werber által készített tanulmányt. Répássy szerint továbbra sem egyértelmű, ezért tisztázni kell, hogy Szekeres betekintést enged a dokumentumba, vagy csak ismertetni akarja a tartalmát.

A Miniszterelnöki Hivatal közlemény adott ki, amelyben az áll, hogy Szekeres Imre nem titkosította Ron Werber tanulmányát, és csütörtökön várta, hogy mikor egyeztethet Répássy Róberttel, kettejük találkozójának időpontjáról.

Szekeres péntek reggel levélben értesítette Répássyt, hogy amennyiben "a sajtóattrakción kívül is" találkozni kíván vele, és meg kívánja ismerni a döntést előkészítő tanulmányt, a legközelebbi munkanapon, hétfőn 12 órakor keresse fel parlamenti irodájában.

Répássy Róbert szerint az államtitkár levéléből nem derül ki egyértelműen, hogy hétfőn délben megnézheti-e a tanulmányt. Szekeres ugyanis szerinte pénteken csak azt közölte: hétfőn megismerhető a dokumentum, korábban viszont azt kérte, tárgyaljanak arról, hogy betekinthetek-e a tanulmányba - mondta Répássy.

A fideszes képviselő ezért újabb levelet írt pénteken Szekeres Imre politikai államtitkárnak, amelyben egyértelmű választ vár arra: engedélyezi-e számára, hogy elolvashassa a tanulmányt, vagy csak annak tartalmát akarja ismertetni.

A Fidesz politikusai csütörtökön közölték, Szekeres Imrétől olyan választ kaptak, miszerint az MSZP kampánytanácsadója, Ron Werber által készített tanulmány 30 évig nem hozható nyilvánosságra, ugyanakkor formailag nem titkos.

Titkosítani az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény alapján lehet egy dokumentumot. Erre többek között akkor kerülhet sor, ha nemzetbizonsági kockázattal járna a nyilvánosság. Emellett a személyes adatok védelméről szóló törvény alapján is megtagadható a szerződések, dokumentumok nyilvánosságra hozatala. Szekeres Imre - Répássy ismertetése szerint - most erre a jogszabályra hivatkozott és ezért mondhatta, hogy nem titkosította Werber tanulmányát, de az nem hozható nyilvánosságra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK