Szigorú szabályok a cigány önkormányzat választásán

A januárinál nagyobb apparátussal készül a szombaton megismétlendő országos cigány elektori gyűlés lebonyolítására az Országos Választási Iroda (OVI) - mondta Rytkó Emília, az iroda vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A választási iroda feltett szándéka, hogy a megismételt elektori gyűlés sikeresen érjen véget - fogalmazott. Az OVI több ponton is változtatott a januári lebonyolítási rendszerhez képest, hogy a választás ezúttal zavartalan legyen.

Nagyobb apparátussal és a januárihoz képest némileg eltérő lebonyolítási rendszerrel készül az OVI a szombati országos cigány elektori gyűlésre. Rytkó Emília, az iroda vezetője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a megyeszékhelyekről a budapesti tanácskozás helyszínére érkező 95 autóbusz nem kezdheti meg visszaútját a gyűlés befejezése előtt. Változik a szavazólapok színe is. A korábbi sárga helyett a meghívó zöld, a szavazókártya pedig ciklámen színű lesz. A tanácskozás helyszínére, a Hungexpo "B" pavilonjába több ellenőrző ponton keresztül engedik be az elektorokat, akiktől a regisztráláskor a meghívó mellett az érvényes személyazonosító irat felmutatását is megkövetelik.

A terembe lépőkre újabb ellenőrzés vár. A résztvevők 27 szektorban foglalhatnak helyet, amelyeket a január 11-inél nagyobb tér választ majd el egymástól. A teremből való távozást is regisztrálják, így mindvégig pontos adatok állnak majd a választást lebonyolító szervek rendelkezésére, a létszámot igény esetén kézi számlálással is ellenőrizhetik. A szavazólapokat a jelöltállítást követően 32 helyen lehet átvenni, s több mint száz szavazó fülke áll majd a résztvevők rendelkezésére.

Rytkó Emília elmondta, hogy a rendezvény megismétlésének költségei meghaladják a 40 millió forintot. Elmondása szerint nemzetközi megfigyelők - akiknek jelenlétét korábban a Lungo Drom koalíciója kérte - mindeddig nem jelezték részvételi szándékukat. Rytkó a tanácskozás lehetséges hosszúságáról elmondta: bár a január 11-i, a Legfelsőbb Bíróság által határozatképtelenség miatt érvénytelenített gyűlés a meghirdetett kezdés után tizenöt órával zárult, reményeink szerint a reggelit már mindannyian otthon fogjuk elfogyasztani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK