Elkezdődött a megismételt roma választás

Három órával az előzetesen meghirdetett időpont után, 14 órakor megkezdődött a megismételt országos cigány önkormányzati választás, miután elegendő számú elektor regisztráltatta magát. A roma választást azért kell megismételni, mert a Legfelsőbb Bíróság korábban megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak a januári választást eredményesnek kimondó határozatát.

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnökének bejelentése szerint a 4586 elektor 64 százaléka, vagyis 2950 fő regisztráltatta magát magát a gyűlésen, így a tanácskozás határozatképes. A jelen lévő elektorok számát számítógépppel nyilvántartják, és folyamatosan figyelik, hogy a gyűlés határozatképes-e.

Rövid idő alatt sikerült megválasztaniuk az ülés két levezető elnökét az országos cigány elektori gyűlés résztvevőinek, miután a két nagy tömb, a Lungo Drom és a Demokratikus Roma Koalíció a korábbi megállapodás értelmében 1-1 jelöltet állított a tisztségre.

Lungo Drom Rácz Bélát, a Demokratikus Roma Koalíció Benga Oláh Tibort javasolta. Január 11-én több órás, az ülés többszöri megszakításával járó folyamat volt ennek a döntésnek a meghozatala. Szintén előzetes egyeztetést követően, rövid idő alatt választotta meg a szombati gyűlés a szavazatszámláló bizottság három tagját is.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az elektorok ellenjavaslat nélkül úgy döntöttek, hogy továbbra is a kisebbségi törvény által megengedett maximális, 53 fős létszámmal működjön az Országos Cigány Önkormányzat. A Demokratikus Roma Koalíció és a Lungo Drom egyaránt 53-53 jelöltet állított, míg a Harmadik Erő Szövetség 36 képviselőt jelölt. Ahhoz, hogy valamely jelölt választható legyen, a szavazatok 10 százalékát kell megszereznie. A Harmadik Erő Szövetség 35 képviselője került be a választható képviselők közé, akiket leginkább a Lungo Drom jelöltjeit is támogatók szavaztak meg.

Nagyobb apparátussal és a januárihoz képest némileg eltérő lebonyolítási rendszerrel készült a választási iroda az országos cigány elektori gyűlésre. Szigorították a gyűlés helyszínére való belépést, a beengedő kapunál az elektoroknak regisztrálniuk kell magukat. Megnehezítette a regisztrációs folyamatot, hogy sokan hamis személyazonosítóval próbálták igazolni magukat.

Horváth Aladár, a Demokratikus Roma Koalíció vezetője az [origo]-nak a helyszínen elmondta: a szigorított biztonsági intézkedések és a szigorított regisztráció a választás körülményeinek letisztázására szolgál.

Horváth Aladár az esélyeket latolgatva elmondta: a legpesszimistább számítása szerint is 55-45 százalékos szavazattöbbséget érnek el partnerszervezeteikkel, de a 60-40 százalékos arányú győzelmet sem tartja elképzelhetetlennek.

A Lungo Drom vezetője, Farkas Flórián az [origo]-nak nem kívánt nyilakozni, mondván a választások végéig korai lenne bármiről is beszélni, de a gyűléstermet körüljárva támogatóinak azt mondta: 'Nem állunk rosszul'.

A Demokratikus Roma Koalíció képviselői fehér kendőt viselnek, mely szerintük a béke és a tiszta választás jele. A januári sikertelen elektori gyűlésen Farkas Flórián kifogásolta, amikor több száz elektor fehér sálban érkezett a helyszínre.

Teleki László, a kormány romaügyi államtitkára az [origo]-nak elmondta, ez a választás sokkal jobban szabályozott, mint az előző, és ez meglátszik a gyűlés hangulatán is. Az államtitkár azt várja, hogy vegyes összetételű önkormányzat fog alakulni, amelyben a Lungo Drom és a Demokratikus Roma Koalíció politikusai is képviseltetni fogják magukat. Teleki szerint a cigányság szempontjából az a fontos, hogy szakmai testületek jöjjenek létre. A politikus hozzátette, ez a választás bebizonyította, hogy a cigány szervezetek tudnak együtt dolgozni.

Amint összegyűlik a megfelelő számú elektor, az OVB elnöke megnyitja a gyűlést. A gyűlés hivatalos megnyitása után nyílt szavazással választják meg a levezető elnököt, a 3 fős szavazatszámláló bizottságot, majd ugyancsak nyílt szavazással megállapítják, hogy hány tagú legyen az országos cigány önkormányzat. Ezután szintén nyílt szavazással tagokat jelölnek az önkormányzatba, majd az elektorok számának hivatalos megállapítása után titkos szavazással választják meg a cigány önkormányzatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK