Elbúcsúztak a Kabulba induló magyaroktól

Kedden elbúcsúztatták az afganisztáni magyar katonai kontingens első szakaszát, akik egy rövid németországi kiképzés közbeiktatása után, a tervek szerint március 8-án állnak szolgálatba a Kabulban. A kontingensben a mellkas-sebésztől a raktárosig, a hadsereg több fegyverneme is képviselteti magát. A katonák közül sokaknak nem ez az első küldetése, többen szolgáltak már Boszniában és Cipruson, az ottani magyar kontingensben is.

Forrás: ORIGO
Koccintás a miniszterrelFotók: Barakonyi Szabolcs

Kedden Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a hadsereg vezetése jelenlétében ünnepélyes keretek közt elbúcsúztatta azt a kilenc magyar katonát, akik Afganisztánban, az ENSZ felhatalmazású, német vezetésű ISAF misszió keretein belül látnak majd el feladatot. A magyar kontingens először Németországba utazik, ahol konkrét feladataikkal kapcsolatosan kapnak kiképzést, s majd csak ezután utaznak Kabulba, ahol a tervek szerint március 8-án állnak szolgálatba.

Az állófogadással egybekötött búcsúztatón beszédet mondott Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki elmondta, a magyar katonák fontos szerepre vállalkoztak, ők lesznek az összekötő kapocs a terrorizmus ellenes harcot fegyverekkel és orvosi eszközökkel vívók, és a Magyar Köztársaság között, ezért főhajtással és tisztelettel kell tőlük búcsút venni.

A miniszter kiemelte a bíztatás és a támogatás fontosságát, mind a haza mind a család részéről, és jelképértékűnek nevezte, hogy az eseményen megjelent Simicskó István, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ellenzéki elnöke. Juhász szerint ez is jelzi, hogy a magyarok afganisztáni szerepvállalása hőstett, az első lépés, amikor magyar katonák olyan övezetbe indulnak, ami komoly veszélyforrásokat rejt. A miniszter kiemelte még, hogy a magyar kontingens tagjainak külön-külön kell helytállniuk a német-holland vezetésű többnemzetiségű tábori kórház, és megerősített sebészi egység részeként. Juhász Ferenc úgy vélte, a magyar szerepvállalás a "legolcsóbb válasz" a kihívásokra, a magyar katonák afganisztáni munkája itthon is lehetőséget teremt a békére.

Forrás: ORIGO
Juhász Ferenc és Simicskó István

A búcsúztatáson válaszbeszédet mondott Schandl László őrnagy, a kontingens parancsnoka, aki biztosította s jelenlévőket, hogy a társaság megfelelő kiképzést kapott és készen áll feladatai ellátására. Schandl május 12-én veszi át a parancsnoksá-got Kabulban, a magyar katonákat addig Dr. Szabó Sándor őrnagy vezeti. A katonákat köszöntötte Szenes Zoltán altábornagy is, a Magyar Honvédség újonnan kinevezett vezérkari főnöke.

Előző
  • 1
  • 2
Következő