A kormányalakítás óta az első koalíciós egyeztetését tartja kedden az MSZP és az SZDSZ. Ez eredetileg a múlt héten lett volna, ám akkor az SZDSZ elnöke elhalasztatta a megbeszélést. A két párt képviselői azért találkozik, mert az új EU-s miniszteri poszt miatt  változik a kormány struktúrája, így a koalíciós szerződést módosítani kell.

Medgyessy Péter miniszterelnök két hete jelentette be, hogy májusban létrehoznak egy EU-s tárca nélküli miniszteri posztot, amelyre Juhász Endre brüsszeli főtárgyaló a jelöltje. Az SZDSZ rossz néven vette, hogy Medgyessy nem egyeztetett velük erről és kész helyzet elé állította koalíciós partnerét, bár Juhász Endre miniszterjelöltettel szemben nem volt kifogásuk. Mivel a bejelentett változás csak hónapok múltán lesz csak esedékes, ezért Medgyessy a koalíciós szerződést nem, de az illemet megszegte - fogalmazott az eset után egy szabad demokrata politikus, hozzátéve hogy az SZDSZ már hónapokkal ezelőtt felvetette egy önálló EU-miniszteri poszt létrehozásának szükségességét. Medgyessy aznap este az SZDSZ frakcióülésén elnézést kért az eset miatt, amelyet azzal magyarázott, hogy Kiss Elemér kancelláriaminiszter távozása után felgyorsultak az események.

Juhász Endre a tervek szerint egy évig töltené be a miniszteri posztot, mert ő várományosa az EU-csatlakozást követően Magyarországot megillető EU-biztosi posztnak. A Világgazdaság szerint az SZDSZ ügyvivői testületének ülésén felmerült, hogy a későbbiekben igényt tartsanak a posztra. Erre lenne is alkalmas jelöltjük, az országgyűlés integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke, Szent-Iványi István személyében, aki korábban külügyi államtitkár is volt. Feltehetően a keddi koalíciós egyeztetésen ez a kérdés is szóba kerül majd.

Erre a tárgyalással az eredeti tervek szerint egy héttel korábban került volna sor, azonban az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor az utolsó pillanatban lefújta, mert indoklása szerint az újságok előre megírták, hogy pártja mit szeretne az egyeztetésen.