Szigorodik a menekültpolitika

Egy nemrégiben elfogadott uniós irányelv lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben a menedékjogért folyamodók mozgásszabadságát korlátozzák. A megalapozott kérelmet ilyenkor sem utasítják el, az idegennek azonban esetleg őrizetben kell kivárnia a döntést. Magyarországon is nagy gondot jelent, hogy a kérelmezők többsége nem várja meg az eljárás végét, hanem megpróbálja illegálisan elhagyni az országot.

A menedékjoggal való visszaélés Európa sok országában gondot jelent, és a magyar hatóságok is keresik a megoldást arra, hogy a hazájukat gazdasági vagy más okok miatt elhagyó külföldieket kiszűrjék a kérelmezők közül - nyilatkozta a Népszabadságnak Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának vezetője.

Az Európai Unió több tagállamának jogszabályai lehetővé teszik, hogy amennyiben a kérelmező nyilvánvalóan gazdasági okokból kér menedékjogot, vagy akadályozza a menekültügyi procedúrát, gyorsított eljárásban döntsenek. Ez történik például, ha az érintett hamis adatokat ad meg. Gyakori, hogy a külföldiek - esetleg más-más államban is - többször kérnek menedékjogot, ennek megelőzéséért kell bevezetni az ujjnyomat alapján történő azonosítást. A magyar idegenrendészeti törvény már korábban rendelkezett erről, a rendszer azonban várhatóan csak ez év második felére készül el.

Az unió tanácsa a közelmúltban irányelvet fogadott el a menedékkérők fogadásának minimális feltételeiről. Ez a dokumentum lehetővé teszi a menedékkérő személyes szabadságának korlátozását is, ha azt közbiztonsági okok indokolják, vagy ha a külföldi személyazonossága ismeretlen, illetve nem működik együtt a hatóságokkal. A megalapozott kérelmet ilyenkor sem utasítják el, az idegennek azonban esetleg őrizetben kell kivárnia a döntést. Magyarországon is az egyik legnagyobb gond, hogy a menekült státust kérelmezők döntő többsége nem várja meg az eljárás végét, hanem megpróbálja illegálisan elhagyni az országot. Tavaly csaknem 6500-an nyújtottak be menedékjogi kérelmet, de több mint ötezer esetben az eljárást nem lehetett befejezni. A határőrség adatai szerint a nyugati határokon elfogott határsértők többsége valamelyik menekültszállás lakója, ahonnan visszaszállítása után is korlátozás nélkül eltávozhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK