Princz nem ment el a kihallgatásra

Princz Gábor, a Postabank volt elnöke családi okokra hivatkozva nem jelent meg a rendőrségi idézésre. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a rendőrségnek a szerdai meghallgatásán azt mondta: bár a növékedési stratégiáról szóló elképzelése elhibázott volt a Postabanknak, ez még önmagában nem bűncselekmény.

Princz Gábort, a Postabank volt elnökét szerdán a a Budai Hengermalom Rt.-nek a 90-es évek közepén folyósított mintegy 2,6 milliárd forintos hitelügylettel kapcsolatban hallgatta volna ki a rendőrség. A volt bankár azonban családi okokra hivatkozva nem jelent meg az idézésre. Levelét ügyvédje, Nehéz-Posony István vitte el, a nyomozó hatóság azt tudomásul vette - tudta meg az [origo] a védőügyvédtől. Princz meghallgatását március 17-re halasztották.

Princz Gábor ugyanakkor kedden elment a rendőrségre, és szintén az említett családi okokra hivatkozva kérte, hogy már akkor betekinthessen a nyomozati iratokba. Az iratismertetést eredetileg csütörtökön kezdték volna el. Az ügyvéd szerint heteket vesz igénybe, mire a dokumentumok végére jutnak. Egyelőre azonban még nem tudni, hogy mikor folytatódhat az iratbetekintés, a rendőrség később ad időpontot.

Nehéz-Posony elmondta, hogy szerdán a Postabank-ügyben tanúként meghallgatták a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Járai Zsigmondot. "Járai Zsigmond korrekt vallomást tett" - mondta az ügyvéd. Hozzátette: Járai elismerte, hogy a Postabank növekedési stratégiai elképzelése hibás lehetett. Szerinte a bank nagyobb mértékben növekedett, mint az a tőkéje megengedte volna, és ezért később kockázatos ügyletekbe kényszerült, amik balul ütöttek ki. Ám Járai úgy vélte, ez még önmagában nem volt bűncselekmény - nyilatkozta az [origo]-nak Princz védője.

Kedden kihallgatták az egyik volt könyvvizsgálót is, aki a korábbi vallomását ismételte meg.

Nehéz-Posony István szerint az, hogy az ügyészség újabb tanúk kihallgatására utasította a rendőrséget, azt mutatja, hogy az ügyészség új koncepcióval állt elő. Az ügyvéd azt gyanítja, hogy az ügyészség esetleg súlyosabb vádat próbál védence ellen találni.

Princz és társai ellen gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése alapos gyanúja miatt indult nyomozás 1998-ban. A feljelentést az Orbán-kormány tette, a banknál észlelt 150 milliárdos vagyonvesztés nyomán. A törvény szerint ez a bűncselekmény legfeljebb két év szabadságsértéssel sújtható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK