Tanúként hallgatta meg a bíróság szerdán Torgyán József egykori agrárminisztert, kisgazda pártelnököt és fiát, a kazetta-ügy tárgyalásán. A vád szerint Torgyán Attilának kenőpénzt akartak adni azért, hogy cserébe apjánál elintézzen egy százmilliós állami megrendelést. A politikus és fia tagadta, hogy tudtak volna az ügyről. A vád legfontosabb bizonyítékát, a hangfelvételt a szakértő szerint manipulálták.

Tanúként hallgatta meg szerdán a bíróság Torgyán Józsefet, az Orbán-kormány volt agrárminiszterét és fiát, Torgyán Attila ügyvédet, a kazetta-ügyben. Torgyán Attila - aki korábban maga is gyanúsított volt a megvesztegetési ügyben, ám végül nem emeltek ellene vádat - elmondta, hogy ő nem tud a kenőpénz átadási ügyről semmit, csak a sajtóból értesült róla.

Mint elmondta, a vádlottak közül csak Benczéné Tóth Juditot ismeri, de őt sem az ügy kapcsán ismerte meg, hanem régebbről barátok. A volt agrárminiszter fia közölte, hogy a vádlottak egyike sem kereste meg, és nem is ajánlottak neki pénzt azért cserébe, hogy édesapjánál - az akkori miniszternél - közbejárjon egy szerződés sikere érdekében.

Torgyán József azt vallotta a bíróság előtt, hogy Mittelmayer Ferenc, az ügy harmadrendű vádlottja valóban járt nála, még minisztersége idején. Mittelmayer Torgyán szerint egy agroparkkal kapcsolatos tervet adott elő. A volt miniszter, mint megjegyezte, nagyon óvatosan járt el az üggyel kapcsolatban, mert szerinte megengedhetetlen lobbizás eredményeként, szabálytalanul került elé a pályázat.

Torgyán azt mondta, hogy miniszterként általában nem akart egyetlen pályázatról sem dönteni, ezt a közigazgatási államtitkárra bízta. Ennek az ügynek az iratait arra hivatkozva tették mégis elé, hogy az illetékesek éppen nincsenek bent a minisztériumban és a döntés nem várhat - mondta. Amikor azonban kiderült számára, hogy a tervek megvalósítása 418 millió forintba kerül, de a pályázók nem rendelkeznek saját erővel, és biztosítékot sem tudnak felmutatni arra az esetre, ha nem lenne sikeres a vállalkozás, azonnal elutasította a támogatási kérelmet - közölte. A politikus szerint fia nem járt közben az ügyben és miniszterként azt sem tudta, hogy személyesen kik azok, akik ebben az ügyben részt vettek. Mint mondta, szóba sem jöhetett hogy ez a pályázat pénzt kapjon.

A per szerdai tárgyalásán meghallgatott szakértő szerint a vád legfontosabb bizonyítékát, a hangfelvételt manipulálták. Egy negyven másodperces szünetet raktak utólag az eredetinek mondott, bizonyítéknak szánt felvételbe. Emellett teljesen az sem zárható ki, hogy a szünet előtti és utáni részeket nem manipulálták - mondta az igazságügyi hangszakértő.

A kazetta-ügyet a Népszava robbantotta ki, amikor 2001. január 29-én közölte annak a hangfelvételnek szövegét, amelyet Deésy Géza vállalkozó rögzített és juttatott el a napilapnak. E szerint négyen arról egyeztettek, hogy miként kellene eljuttatni Torgyán Attilának hárommillió forint kenőpénzt. Az összeggel arra akarták rávenni a kisgazda elnök fiát, hogy édesapjánál járjon ki Deésy Géza vállalkozó számára százmilliós nagyságrendű megbízást.

A vádirat szerint Benczéné dr. Tóth Judit, az ÁPV Rt. felügyelő-bizottságának volt kisgazda delegáltja, aki a pénzt továbbította volna, hivatali befolyással való üzérkedést követett el. Három vádlott-társa, Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné szintén részt vettek a megbeszélésen, őket bűnsegédként elkövetett befolyással való üzérkedéssel vádolja az ügyészség.