Az MDF frakcióvezetője nem tart attól, hogy megromlana viszonyuk a Fidesszel. Szerinte a tévékuratórum ügyében kialakult adok-kapok belefér a két párt együttműködésbe. A Fidesz ugyanakkor arról számolt be, hogy az általa létrehozott Demokrácia Központhoz több száz MDF-et bíráló üzenet érkezett a napokban. Az MDF - amelynek központja szintén kapott tiltakozó e-maileket - tartja magát korábbi álláspontjához: a Fidesszel nem egyeztet, jövő hétfőn pedig újabb két személyt jelöl az MTV kuratóriumának elnökségébe.

A Fidesz által létrehozott Demokrácia Központ állítja, az elmúlt napokban több száz telefonhívást, e-mailt és faxüzenetet kapott a polgári köröktől, amelyek az MDF-et bírálják a tévékuratórium elnökségének megválasztása miatt. A polgári körök honlapján közzétett közlemény szerint az MDF "lepaktált" a kormánypártokkal. A közlemény arra is felszólítja a szimpatizánsokat, hogy ne csak a Demokrácia Központhoz küldjenek tiltakozó üzeneteket, hanem az MDF központjába is. A szövegben közlik az MDF központjának telefon és faxszámát, illetve e-mail címét is.

A központnál működő Demokrácia Vonal munkatársa nem kívánt információt adni a hozzájuk érkezett üzenetekről, azt tanácsolta, hogy forduljunk a Fidesz sajtóirodájához. A sajtóirodán csupán annyit közöltek, hogy magánszemélyek, polgári körök tagjai keresték meg tiltakozó üzeneteikkel, telefonhívásaikkal a Demokrácia Központot.

Az MDF által kiadott nyilatkozat szerint eddig 71 tiltakozó e-mailt kaptak. "Az üzenetek tartalma, egységes megfogalmazása arról tanúskodik, hogy feladóik maradéktalanul azonosultak a Fidesz véleményével" - áll a közleményben, amelyben az is szerepel, hogy az MDF aggódva figyeli, ahogy a Fidesz magát és másokat is "belehergelt" ebbe a "védhetetlen" helyzetbe.

Az MDF frakcióvezetője nem aggódik a két párt közötti kapcsolat miatt. "Nem hiszem, hogy komoly feszültség alakult volna ki az MDF és a Fidesz között, ez az adok-kapok belefér a jobboldali pártok együttműködésébe" - mondta az [origo]-nak Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Herényi a polgári körök részéről érkezett tiltakozó üzenetekkel kapcsolatban elmondta, mivel ezek a Fidesz székházában működő Demokrácia Központhoz futottak be, ezért a Fidesz véleményének tudja be a tiltakozásokat.

A politikus közölte, az MDF továbbra is úgy gondolja, nincs értelme annak, hogy további egyeztetéseket folytassanak a Fidesszel a tévékuratórium ügyében. Herényi hozzátette, a Fidesz sem kezdeményezett egyeztetést - sem formális, sem informális úton - az MDF-fel.

Herényi megerősítette, hogy hétfőn újabb jelölteket állítanak az MTV kuratórium elnökségének eddig üresen maradt helyeire, azt azonban nem kívánta elárulni, hogy kikről van szó. Sajtóhírek szerint az MDF-en belül felmerült Dobos Menyhért, Nemeskürty István és Zelnik József jelölése is, ezeket az értesüléseket azonban Herényi nem akarta sem megerősíteni, sem cáfolni. A frakcióvezető közölte, a jelöltek nevét hétfőn a parlamenti döntés előtt fogják nyilvánosságra hozni.

Ha hétfőn a parlament megszavazza az MDF két jelöltjét, akkor a kisebbik ellenzéki pártnak négy küldöttje lesz a nyolcfős testületben, míg az MSZP-nek és az SZDSZ-nek kettő-kettő. Így a szocialistáknak és a szabad demokratáknak is lesz elvi lehetőségük arra, hogy kétharmados szavazatot igénylő kérdések esetén az MDF-fel összefogjanak a másikkal szemben. Előfordulhat például, hogy az MSZP-s küldöttek az MDF-esekkel együtt az SZDSZ ellenében választják meg az MTV elnökét, amelyhez kétharmados támogatás szükséges. Ugyanez igaz lehet az SZDSZ-re is: a kisebbik kormánypárt szintén összefoghat az MDF-fel a szocialistákkal szemben.

A Fidesz és az MDF vitája azt követően éleződött ki, hogy az Országgyűlés hétfőn megszavazta az MSZP, az SZDSZ és az MDF jelöltjeit a Magyar Televízió kuratóriumi nyolcfős elnökségébe. A Fidesz azért nem jelölt senkit a testületbe, mert nem tudott megegyezni az MDF-fel a kuratóriumi elnökségi helyek elosztásáról.

A Fidesz ragaszkodott hozzá, hogy a parlamenti erőviszonyoknak megfelelően három személyt küldhessen az elnökségbe, az MDF azonban mindvégig kitartott amellett, hogy egyenlő arányban két-két főt delegálhassanak. Miután nem tudtak megegyezni, az MDF önállóan jelölt két személyt a testületbe, akiket a parlament hétfőn megszavazott. A Fidesz kivonult a parlamenti ülésről, és azóta is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a testületet törvénytelenül választották meg. Korábbi nyilatkozatok szerint a Fidesz azt várja, hogy a kuratórium törvényességi felügyeletét ellátó ügyészség idővel megállapítja majd, hogy a testület törvénytelenül állt fel.