Drágább, de jobb Gripeneket veszünk

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Gripen-szerződés módosításáról szóló határozati javaslatot. Ennek értelmében a magyar állam drágább, ugyanakkor korszerűbb vadászgépeket vásárol, mint amilyenekről még az Orbán-kormány állapodott meg.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Gripen-szerződés módosításáról szóló határozati javaslatot. Ennek értelmében az Orbán-kormány idején kötött szerződés annyiban módosul, hogy korszerűbb, teljesen NATO-kompatíbilis gépeket kap Magyarország. A szerződésbe belekerült az is, hogy 10 év bérlés után a magyar állam megvásárolhatja a 14 Gripen vadászgépet, mégpedig úgy, hogy csak a kiegészítő dolgokért kell majd fizetni. A svéd repülők ezt követően további 20-25 évig tarthatók rendszerben.

A kormány február elején döntött a szerződés módosításáról. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ekkor jelentette be, hogy az eredeti 178 milliárd forint helyett 210 milliárd forintba kerül összesen a tranzakció a módosítás szerint. A miniszter ugyanakkor elmondta azt is, hogy ezért cserébe NATO-kompatibilis, levegőben utánatölthető, korszerű gépeket kap a magyar légierő.

A megrendelés ellentételezéseképpen a svédek utakat, vasutat, szállodákat építenek Magyarországon, amelyek a becslések szerint 13-15 ezer új munkahelyet teremtenek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK