Engedély nélkül működik az őssejtes vállalkozás

Több magyar magáncég próbálkozott üzleti alapon újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek külföldi tárolásával, ám a hatóságok arra hivatkozva, hogy nincs garancia a kivitt őssejt megfelelő minőségben való visszakerülésére, nem adtak engedélyt. Ennek ellenére van egy cég, amely tavaly több mint 900 csecsemő őssejtjeit juttatta külföldre - holott nincs is engedélye - írja a Népszabadság.

Szabó János Elemér, az Országos Várellátó Szolgálat főtanácsosa szerint, nekik mint hatságnak nincs tudomása a több mint egy éve működő Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. működéséről, amely újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek levételét és külföldre szállítását szervezi. Ilyen tevékenységre egyetlen cég nyújtott be engedélyezési kérelmet, ám a hatóság elutasította, mivel nem látták biztosítottnak, hogy az őssejt szükség esetén visszakerül az országba. A hatóság sem a kft. létezéséről, sem tevékenységéről nem tud - írja a Népszabadság.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) is hasonló véleményen van, a testület elnöksége szerint, az ilyen tevékenység emberen végzett kutatásnak minősül, mivel még nem tekinthető rutineljárásnak. Emberen végzett kutatásra azonban csak az ETT adhat engedélyt részletes kísérleti terv keretében. A cég, melynek működéséről az ETT sem tud tavaly januárban alakult, 3 millió forint alaptőkével, vállalja, hogy a csak a születés pillanatában kinyerhető őssejteket 24-48 órán belül a Cyro Cell Ag tárolással foglalkozó külföldi cég sejtbankjába juttatja. Ez a szolgáltatás 300 ezer forintba kerül a szülőknek.

A cég maga azzal érvel, hogy ők nem egészségügyi, hanem szervező munkát végeznek ezért nincs szükség az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) engedélyére, amely érvelést a cég telephelye szerint illetékes ÁNTSZ levele is alátámasztja. Az Egészségügyi-, Szociális és Családügyi Minisztérium szerint a nemzetközi vérkészletről szóló szabály kimondja, hogy az őssejtekkel kapcsolatos tevékenységre a transzplantáció szabályait kell alkalmazni. Eszerint viszont ÁNTSZ-engedélyhez kötött ez a fajta tevékenység, illetve azt is szabályozza az előírás, hogy mely intézmények jogosultak őssejt kivételére, és melyek beültetésére. Már az is szabálytalan, ha olyan kórházban vesznek le őssejtet, amelynek nincs erre jogosítványa.

A Népszabadság szerint mostantól már csak az ETT engedélyével, orvosbiológiai kutatási garancia mellett végezhető az őssejtekkel kapcsolatos bármilyen tevékenység, az ilyet korábban folytató társaságok tevékenységét felülvizsgálják.