A szervezőkészség, a kommunikációs képesség, a szakmai munka és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján fogja értékelni a kormányfő a miniszterek teljesítményét - közölte a kormányszóvivő a kormányátalakítással kapcsolatban. Görgey Gábor kulturális miniszter már jelezte, hogy írói munkássága miatt nem tölti ki a kormányzati ciklust. Utódaként felmerült a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnökének, Harsányi Lászlónak a neve is. Jánosi György sportminiszter megerősítette, hogy a legutóbbi kormányülésen szó esett a kormány átalakításáról, arról azonban nem nyilatkozott, hogy ez őt is érintené.

A miniszterelnök tartja az ígéretét, miszerint körülbelül egy év után értékeli a miniszterek tevékenységét, és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket - nyilatkozta a kormányszóvivő az MTI-nek. Gál J. Zoltán elmondta, hogy az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik. Hozzátette, ez vonatkozik minden kormánytagra és a kormány munkájában részt vevő politikusra.

A kormányszóvivő kijelentette: mindettől teljesen függetlenül, még az előző kancelláriaminiszterrel történt megállapodás arról, hogy Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára nyugdíjba vonul. Utódját a miniszterelnök - az új kancelláriaminiszterrel egyeztetve - hamarosan megnevezi.

Gál J. Zoltán megerősítette: lezárult a miniszterelnöki kabinet szervezeti, strukturális megváltoztatásának folyamata. A kormányszóvivő ígéretet tett arra, hogy az ebből adódó átszervezésekről napokon belül tájékoztatni fogják a közvéleményt. Ennek kapcsán sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Népszabadság azon értesülését, miszerint Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként.

A Népszabadság értesülései szerint az egyik távozó miniszter Görgey Gábor a kulturális tárca vezetője lesz. Ezzel kapcsolatban Görgey az MTI-nek elmondta: "Biztosan nem maradok a kormányzati ciklus végéig a kulturális tárca élén". Távozásának időpontjáról azonban nem kíván tájékoztatást adni, szavai szerint ez még nem tisztázott.

"Hosszú hezitálás után úgy vállaltam el a kulturális tárca vezetését, hogy a miniszterelnöknek jeleztem, a teljes kormányzati ciklust nem vállalom; ezt azzal indokoltam, hogy négy évet nem tudok kihagyni írói tevékenységemből" - mondta Görgey, aki hozzátette: távozásának időpontja azonban még csak találgatás tárgya lehet, hiszen azt még sok minden alakíthatja. Az időpontról először Medgyessy Péter miniszterelnökkel egyeztet, csak ezt követően tájékoztatja a sajtót.

A miniszternek volt olyan döntése, amelyért sok bírálatot kapott: nem sokkal a hivatalba lépése után, május végén, pályáztatás nélkül nevezte ki Huszti Pétert a Nemzeti Színház élére, noha korábban az MSZP vezetői azt ígérték, hogy az előző kormánnyal szemben ők pályáztatással választják ki az intézmény vezetőjét. A tiltakozások hatására a miniszter meggondolta magát: egy héttel később pályázatot írt ki az igazgatói posztra.

Görgey Gábor utódaként a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnökének, Harsányi Lászlónak a neve is szóba került. Harsányi László, az MTI-nek elmondta: hallott azokról a találgatásokról, miszerint Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője távozna posztjáról, s hallott arról is, hogy neve - másokkal együtt - felmerült a megüresedő miniszteri poszt betöltésére. Harsányi László nem kívánt válaszolni arra, hogy elvállalná-e a kulturális tárca vezetését.

A Népszabadság információi szerint a kormányátalakítás érintheti a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumot is. "A kormány működésének vagy személyi összetételének kérdése májusban kerülhet napirendre" - mondta az MTI-nek Jánosi György ifjúsági és sportminiszter, aki jelezte, hogy erről a kérdésről a legutóbbi kormányülésen is szó esett.

Jánosi György nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a későbbiekben esetleg más szerepet kaphatna a kormányban. Addig, amíg ez a kérdés fel nem vetődik, nem gondolkozom ezen, igyekszem végezni a dolgom a minisztérium élén - mondta a miniszter. Hozzátette: ha felvetődik bármilyen alternatíva, végiggondolja, és azt követően hozza meg döntését.

Eddig egy miniszter távozott a kormányból, Kiss Elemér kancelláriaminiszter, aki a volt ügyvédi irodájának állami megbízásai miatt mondott le. Helyére Kiss Péter munkaügyi miniszter került.