Horváth Aladár személyében közös elnökjelölt állításáról, illetve az új Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) legfontosabb tisztségeinek elosztásáról állapodott meg kedden a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és a Magyarországi Roma Parlament (MRP).

Horváth Aladár - akit az MRP delegált a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) közös választási listájára a januári, majd a március 1-jén megismételt országos cigány elektori gyűlésen is - úgy nyilatkozott: egyezség született a felek között a következő négy évről szóló együttműködésről, valamint az OCÖ új szervezeti felépítéséről.

Ennek részeként létrehozzák az ügyvezető elnöki tisztséget, amelyet Kolompár Orbán, az MCF elnöke tölt majd be, s a két szervezet fele-fele arányban osztozik az alelnöki pozíciókon, valamint a bizottsági elnöki tisztségek többségén.

Horváth Aladár közlése szerint bizottsági elnöki és alelnöki pozíciót ajánlanak majd fel az OCÖ szerdai alakuló ülésén a DRK harmadik tagszervezetének, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének.

 - Az történt, amit a DRK a programjában meghirdetett, külön választottuk a politikai és szakmai feladatokat - nyilatkozta Kolompár Orbán.