Tárgyalhat a parlament a családon belüli erőszakról

A parlament rendészeti bizottsága általános vitára alkalmasnak találta, és így az Országgyűlés elé kerülhet a családon belüli erőszakról szóló kormánypárti javaslat. Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Vadai Ágnes (MSZP) javaslata többek között arra kéri a a kormányt, hogy dolgozza ki és terjessze a törvényhozás elé a "távol tartó rendelkezés" bevezetését.

Nem "üti egymást" a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia családon belüli erőszakra vonatkozó része, illetve Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Vadai Ágnes (MSZP) parlamenti képviselők önálló indítványa a családon belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről - hangzott el az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának keddi ülésén.

A bizottság - két tartózkodás mellett - általános vitára alkalmasnak találta a kormánypárti képviselők határozati javaslatát, amelyben többek között kezdeményezik: az Országgyűlés kérje fel a kormányt, dolgozza ki és terjessze a törvényhozás elé a "távol tartó rendelkezés" bevezetését a magyar jogba. A javaslatban az is szerepel, hogy a családon belüli erőszak eseteiben a bíróságok és hatóságok gyorsított eljárásban, soron kívül foglalkozzanak az ilyen esetekkel.

A képviselők javasolják a jelenlegi tanúvédelmi szabályok megerősítését is, s hogy a törvény megfelelő hatékonysággal védje a családon belüli erőszak áldozatainak és tanúinak személyes biztonságát, emberi méltóságát.

A javaslat elfogadása esetén az Országgyűlés felkérné a kormányt, alkossa meg társadalmi szervezetek bevonásával azokat az egységes szabályokat, amelyeket a rendőrség, a gyermekvédelmi szervek, szociális és egészségügyi intézmények kötelesek lennének alkalmazni a családon belüli erőszak, vagy annak gyanúja esetén.

A képviselők bővíteni kívánják a biztonságos menedékház-hálózatot, az áldozatvédelmi központokat. A javaslat felveti azt is, hogy az állami jogi segítségnyújtó rendszer keretében a családon belüli erőszak áldozatai jogi tanácsadást, képviseletet kaphassanak.

A javaslat előterjesztői az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot felkérnék a bírák továbbképzésének megszervezésére a családon belüli erőszak jelenségével kapcsolatban, az Országgyűlést pedig arra, hogy indítson országos felvilágosító kampányt, hogy az állampolgárok ne tekintsék magánügynek a családon belüli erőszakot.

A bizottságban felvetődött, nem párhuzamos-e a képviselői javaslat a készülő Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiával, amelynek egyik kiemelt pontja foglalkozik a családon belüli erőszak visszaszorításával. Gál Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke szerint egyetértés van abban, hogy a családon belüli erőszakot, mint társadalmi problémát elsősorban társadalmilag lehet hatékonyan kezelni, azonban vannak igazgatási-jogi feltételei is ennek.

Gál úgy vélte, a kormánypárti képviselők országgyűlési határozati javaslata elsősorban az igazgatási-jogi eszközökre koncentrál, míg az Országgyűlés előtt egyelőre nem ismert bűnmegelőzési stratégia "minden bizonnyal a megelőzési eszközökre fog koncentrálni, ezért jól kiegészíti egymást a képviselők indítványa és a bűnmegelőzési stratégia".

Weszelovszky Zoltán fideszes bizottsági tag egyetértett a Gál által elmondottakkal: szerinte is jól ki fogja egészíteni egymást a két kezdeményezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK