Mind Medgyessy Péter miniszterelnöknek, mind László Csaba pénzügyminiszternek le kellene mondania az APEH-ben történt adatmásolás miatt - jelentette ki az emberi jogi bizottság MDF-es elnöke, aki az adatvédelmi ombudsman vizsgálatának megállapításaira hivatkozik. Az ombudsman viszont egyelőre még nem hozta nyilvánosságra vizsgálatait, mivel megvárja az érintett intézmények visszajelzéseit. László Csaba közölte: senkinek semmilyen adata nem sérült, illetéktelen kezekben nem került, illetéktelen felhasználás nem volt.

A kormányváltás után a pénzügyminiszter utasítására egy másolatot készítettek az APEH teljes adatállományáról. A kormányzat ezt azzal indokolta, hogy így ellenőrizhetővé válik: melyik APEH-vezető idején mi történt. Az ellenzék tiltakozott a "példa nélküli" adatmentés miatt, az MDF vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, Simicska Lajos volt APEH-elnök pedig feljelentést tett az ügyben, amelyben információink szerint az ORFK 15 nappal meghosszabbította a nyomozást. Ebben a ciklusban nem lesz több adatmentés, mivel ezt a kormányváltáskor érdemes megtenni - mondta a pénzügyi tárca szóvivője, Máté Dániel, aki hozzátette: a következő kormánynak kell eldöntenie, hogy élnek-e az adatmásolás gyakorlatával.

Az ügyben Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman is vizsgálatot folytat, ennek eredményeiről azonban addig nem nyilatkozik, amíg nem kapja meg a választ az érintett intézményektől, amelyeknek 30 nap alatt kell reagálniuk az ombudsman állásfoglalására. Péterfalvi Attila korábbi nyilatkozata szerint az adatmásolás, illetve -tárolás jogszerűségét vizsgálják, azt, hogy azok mennyiben felelnek meg az adatvédelmi törvény rendelkezéseinek. 

Nyilatkozott viszont erről a vizsgálatról egy MDF-es politikus, aki szerint az adatvédelmi biztosnak az APEH-ben történt adatmásolással kapcsolatos állásfoglalása nyomán mind a pénzügyminiszternek, mind pedig a miniszterelnöknek le kellene vonnia a konzekvenciákat. Szászfalvi László, az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának MDF-es elnöke úgy vélte, hogy László Csabának távoznia kell, és Medgyessy Péternek is, miután elfogadja pénzügyminisztere lemondását. A pénzügyminiszter utasítására történt adatmásolás és -tárolás az APEH fennállása óta az adóhivatal legnagyobb törvénysértése Szászfalvi László szerint.

A vizsgálatában az MDF-es politikus szerint Péterfalvi Attila megállapította: a pénzügyminiszter utasítására személyes adatokat kezelő szervezetek jogellenesen továbbítottak egy adott időszakban rögzített adatokat a Pénzügyminisztériumba, a tárca pedig jogellenesen tárolta ezeket.

Ugyancsak jogellenesnek tekinthető az APEH egyszeri adatmentése és az adatok szervezeten belüli elkülönítése - mondta Szászfalvi László, aki hozzátette: az adatvédelmi biztos által megfogalmazott állásfoglalásnak rendkívüli súlya van. Mint mondta, ez az adatkezelés megingathatja a közhitelű nyilvántartásba vetett állampolgári bizalmat. Szászfalvi László elmondta, hogy az adatvédelmi biztos a személyes adatok jogellenes kezelésének megszüntetésére és az adatállomány megsemmisítésére hívta fel levélben a pénzügyminisztert, valamint arra is felszólítja László Csabát, hogy fegyelmi vizsgálatot folytasson le azon vezetőkkel szemben, akik megsértették az adatvédelmi törvény több előírását.

A pénzügyminiszter nyilatkozataiban egy kormányhatározatra hivatkozott - jelentette ki Szászfalvi László, akinek tudomása szerint formálisan ilyen kormányhatározat nincs. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az APEH elnöke köztisztviselő, vele szemben is le kell folytatni a megfelelő vizsgálatot.

 

Nem hiszem, hogy az APEH-ben történt adatmásolással kapcsolatban bárkinek személyi konzekvenciákat kellene megfogalmaznia - jelentette ki a pénzügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján. László Csaba furcsának találja, hogy ellenzéki politikusok az adatvédelmi biztos állásfoglalását tartalmazó levél, vagy "nem tudni milyen iratok" alapján fogalmaznak meg kritikai észrevételeket - írja aza MTI.

A Pénzügyminisztérium (PM) és a tárcához tartozó intézmények vezetői kaptak az adatvédelmi biztostól levelet, amelyben bizonyos állásfoglalásokat fogalmaz meg. Ezekre a PM a törvényben megadott határidőn belül válaszol. Mint mondta, az ellenzéki kritikai észrevételekkel ebben a fázisban "még nem tudnak mit kezdeni".

- Úgy érezzük az eddigi vizsgálatok alapján, hogy jogszerűen jártunk el - tette hozzá a miniszter. Az APEH adatmentését egy kormánydöntés alapján rendelték el. A döntés ugyan nem öltött rendeleti formát, de az ezzel foglalkozó kormányülés szószerinti jegyzőkönyvében szerepel. A kormánydöntést követően 2002. július 22-én a pénzügyi tárca vezetője levélben fordult a hozzá tartozó intézményekhez és kérte, hogy a kormányváltás idején az átadás-átvételi állapotot rögzítsék, és küldjék meg a Pénzügyminisztériumnak.

László Csaba közölte: senkinek semmilyen adata nem sérült, illetéktelen kezekben nem került, illetéktelen felhasználás nem volt. - Senkinek aggodalomra oka emiatt nincsen - tette hozzá. Véleménye szerint azonban érdemes áttekinteni azt az eljárási rendet, ami a kormányváltásnál az átadás-átvételi procedúrát szabályozza. Világosabb, egyértelműbb szabályozásra tesz majd javaslatot - mondta.