Nincs újabb terhelő vallomás Princz ellen

Nem tett érdemi vallomást a Postabank-ügyben meghallgatott könyvvizsgáló, aki a KPMG könyvvizsgáló cég egykori munkatársaként a bank spanyolországi ingatlanportfólióját értékelte fel korábban. Kedden Rusznák Tamást, a bankfelügyelet egykori vezetőjét hallgatták meg a rendőrök. Rusznák azt állította, hogy nem járt el szabálytalanul a pénzintézet, amíg ő vezette a felügyeletet.

Kedden és szerdán is folytatódtak a kihallgatások a Postabank-ügyben. Szerdán a KPMG könyvvizsgáló cég egyik munkatársát, aki a Postabank spanyolországi ingatlanportfóliójának értékelését végezte, hallgatták ki - mondta Nehéz-Posony István, Princz Gábor ügyvédje. Az ügyvéd szerint a szakember azonban nem tett érdemi vallomást, annyit mondott, hogy már nem emlékszik a részletekre.

Korábbi nyomozati anyagokban azonban az szerepelt Nehéz-Posony szerint, hogy miután Princz távozott a pénzintézet éléről 1998-ban, 9 milliárd forintra értékelte a KPMG a bank spanyolországi ingatlanportfólióját. Korábban a könyvvizsgáló cég az ingatlanokat még 44 milliárdra értékelte, Princz elnöksége idején. A szakember fenntartotta az évekkel ezelőtti vallomást. Mindez azért lehet fontos, mert Princzet hozzák összefüggésbe a Postabank korábbi, jelentős vagyonvesztésével, a spanyolországi ingatlanok esete viszont felvetheti a Princz utáni menedzsment felelősségét is.

Rusznák Tamást, az Állami Bankfelügyelet 1996-ban leköszönt vezetőjét kedden kérdezték a rendőrök a pénzintézet kölcsönügyleteiről. Vallomásában Nehéz-Posony István szerint azt mondta Rusznák, hogy amíg a hivatalt vezette, szerinte nem fordult elő jogsértés a Postabanknál. A rendőrségen nem nyilatkoztak a kihallgatásokról.

Nehéz-Posony korábban közölte: a rendőrség egyelőre hivatalosan két konkrét eset után nyomoz, egy kétmilliárdos és egy kilencmilliárdos céltartalék felszabadításának ügyében. A gyanúsítás szerint a két céltartalék felszabadításával fiktív nyereségre tett szert a Postabank, és ezzel megtévesztették a részvényeseket. Várható azonban, hogy más ügyekkel kapcsolatban is meggyanúsítják a volt Postabank-vezért, így már nem visszaélés, hanem hűtlen kezelés is lehet a vád a későbbiekben.

Princz Gábor ellen 1998-ban tett feljelentést az Orbán-kormány, mert 1995-98 között a pénzintézet 150 milliárd forintot vesztett vagyonából. Princz Gábort felmentették, és feljelentették. A kormány a következő években hatalmas anyagi ráfordítással, költségvetési keretből konszolidálta a bankot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK