Betegebbek az orvosok, mint pácienseik

Egy felmérés szerint a magyar háziorvosok egy része jóval betegebb, mint pácienseik. A Falusi Körzeti Orvosok Szövetsége felmérése alapján kiderült: az orvosok 5-6 évvel korábban halnak, mint a lakosság többsége, és gyakoribb közöttük az öngyilkossági kísérlet - írja a Magyar Hírlap.

A Falusi Körzeti Orvosok Szövetsége 275 vidéki és városi háziorvost kérdezett meg egészségi állapotáról. A doktorok közül minden ötödik betegnek vallotta magát - írja a Magyar Hírlap. A szervezet alelnöke szerint az orvosok öt-hat évvel rövidebb ideig élnek, mint a lakosság többsége, és nem ritka közöttük az öngyilkossági kísérlet, ami a túlhajszoltság, az úgynevezett kiégési szindrómából fakadó depresszióra vezethető vissza.

Simek Ágnes, aki a felmérést végezte és maga is háziorvos elmondta: megdöbbentő volt tapasztalni, hogy míg az orvosok többsége hatékonyan gyógyítja betegeit, addig saját depresszióját eltitkolja, és senkivel nem beszél problémájáról. A felmérés ugyan négy éve készült, ám Simek Ágnes szerint, ha ma készülne, még rosszabb eredményeket mutatna. A felmérés eredményeit egy orvoskonferencián ismertette Simek Ágnes.

A kórházi orvosok sincsenek azonban jobb egészségi állapotban. A sorozatos ügyeletek és a napi munka mellett sokan még magánrendelést is vállalnak. Bogár Lajos, az Aneszteziológiai Szakmai Kollégium vezetője szerint sokan szenvedélybetegek és magas az öngyilkossági kísérletek száma a túlterheltség miatt. Az onkológusok között biztos, hogy sokan szenvednek kiégési szindrómában a stressz és a testi, lelki terhelés miatt - mondta a Magyar Hírlapnak Kásler Miklós az Onkológiai Szakmai Kollégium vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK