Az illetékes szervezetek már gondoskodtak a stratégiai fontosságú közintézmények és vállalatok - köztük a Paksi Atomerőmű, a Ferihegyi repülőtér és a MOL Rt. fokozott védelméről - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a nemzetbiztonsági kabinet iraki helyzettel foglalkozó ülése után. A szóvivő bejelentette, hogy Medgyessy Péter szerdán elmegy a külügyi bizottság ülésére, ahol kedden nem jelent meg.

Medgyessy Péter miniszterelnök keddre összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, amelynek ülésén részt vettek a rendvédelmi szervek, a polgári és katonai titkosszolgálatok vezetői is. A kabinet ülésén az iraki konfliktussal kapcsolatos eddigi intézkedéseket és a jövőre vonatkozó feladatokat beszélték meg.

A megbeszélést követően Gál. J. Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy Magyarország biztonságát nem fenyegeti közvetlen veszély, és emlékeztetett arra is, hogy az ország nem küld harcoló alakulatokat a térségbe. A kormányszóvivő elmondta, hogy már gondoskodtak a stratégiai fontosságú közintézmények és vállalatok fokozott őrzéséről.

Ezek közé tartozik a Paksi Atomerőmű, a MOL Rt., a Ferihegyi repülőtér, a MATÁV, a taszári katonai bázis, amelyet az amerikai hadsereg használ. Fokozott védelmet kapnak a konfliktusban érintett országok budapesti nagykövetségei is. A szükséges intézkedéseket tartalmazó listát megkapták a megyei rendőrkapitányságok és a határőrség vezetői is - tette hozzá a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán közölte: a további szükséges intézkedéseket a helyzethez igazodóan fogják megtenni. A 2001-ben induló afganisztáni műveletek idején például a Ferihegyi repülőtérre csak azokat engedték be, akik érvényes jeggyel rendelkeztek. Jelenleg nem vezettek be ilyen előírást, de előfordulhat, hogy hasonló intézkedésekre most is sor kerül - mondta a szóvivő.

Gál J. Zoltán beszélt arról is, hogy Medgyessy Péter miért nem volt jelen a parlament külügyi bizottságának keddi ülésén. Közölte: logikusabbnak tartották azt, ha a kormányfő előbb informálódik a helyzetről, és csak azt követően tájékoztatja a bizottságot. Gál J. hozzátette: a miniszterelnök már jelezte a képviselőknek, hogy szerdán - Kovács László külügyminiszterrel együtt - elmegy a bizottság ülésére.

A bizottság az iraki helyzettel kapcsolatban hallgatta volna meg a kormányfőt. Medgyessy távolmaradását ellenzéki és SZDSZ-es képviselők is bírálták. A testület Eörsi Mátyás ügyrendi javaslatát elfogadva úgy határozott, hogy Németh Zsolt levelet ír a miniszterelnöknek, amelyben sajnálatosnak nevezi, hogy nem jött el az ülésre, ugyanakkor alkalmat ad arra: még az Iraknak szóló amerikai ultimátum lejárta előtt kerüljön sor találkozóra a bizottsággal. A külügyi bizottság többsége megszavazta azt az MSZP-s indítványt is, amely szerint a levélben szerepel majd: a bizottság "a rendkívüli helyzetre való tekintettel megértéssel fogadja" Medgyessy Péter távolmaradását az ülésről.