Medián: Hat százalékkal nőtt az MSZP előnye

A biztos szavazók körében 25 százalékkal népszerűbb az MSZP, mint a Fidesz a Medián felmérése szerint. Február óta hat százalékkal nőtt a nagyobbik kormánypárt támogatottsága a Fideszhez képest. Ha most rendeznék az országgyűlési választásokat, sem az SZDSZ, sem az MDF nem kerülne be a parlamentbe. A legnépszerűbb politikus változatlanul Dávid Ibolya.

Növelte előnyét február óta a Fideszhez képest az MSZP, jelenleg ugyanis a biztos szavazók 59 százaléka szavazna a szocialistákra - a Medián márciusi reprezentatív felmérése szerint. A teljes népesség körében 40 százalékos az MSZP támogatottsága. Februárban a biztos szavazók 56, a teljes lakosság 38 százaléka támogatta a nagyobbik kormánypártot.

Miközben az MSZP az elmúlt időszakban növelte előnyét, a Fidesz támogatottsága csökkent. Márciusban ugyanis a biztos pártválasztók 34, a teljes lakosság 24 százaléka voksolt volna a Fideszre. Februárban még három százalékkal többen támogatták a nagyobbik ellenzéki pártot a biztos szavazók és a teljes lakosság körében is.

A Medián közvélemény-kutatása szerint csak az MSZP és a Fidesz tudná átlépni a parlamenti küszöbör, ha most vasárnap rendeznék a választásokat. Az SZDSZ népszerűsége a biztos szavazók között 3, a teljes lakosság körében 2 százalékos volt, ugyanúgy mint februárban. Az MDF a biztos szavazók körében 2, a teljes lakosság szavazatai alapján 1 százalékot tudna elérni. A parlamenten kívüli pártok - MIÉP, Centrum Párt, Kisgazdapárt - támogatottsága 1 százalék körüli.

A legnépszerűbb politikus márciusban Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Őt követi Medgyessy Péter miniszterelnök, Demszky Gábor főpolgármester, Mádl Ferenc köztársasági elnök és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. A Medián márciusi 12-es listáján Dávid Ibolyán kívül ellenzéki politikus nem szerepel.

A kormány megítélése február óta nem változott, a megkérdezettek 55 százaléka értékelte nagyon jónak vagy jónak a Medgyessy-kabinet munkáját.

A felmérést 2003. március 7-e és 11-e között készítette a Medián, közel 100 településen véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK